DIFFER
DIFFER NEWS

Fontys en DIFFER slaan brug tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek

Published on December 02, 2015

27 november 2015
Fontys Hogescholen en instituut DIFFER gaan samenwerken. Op 27 november 2015 tekenden ze daartoe een overeenkomst. Samen willen ze de raakvlakken tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek veel beter benutten en met mkb- en grootbedrijven innovatie versnellen.


In de zoektocht naar antwoorden op de fundamentele vragen in het DIFFER energieonderzoek speelt de continue ontwikkeling van experimentele systemen en geavanceerde diagnostieken een belangrijke rol. Kennis en expertise op dit vlak is bij Fontys Hogescholen voor handen. Daar spant men zich in langlopende onderzoekslijnen, een inspirerende leeromgeving en expertiseportfolio voor hbo-professionals te realiseren.


Het leggen van verbindingen tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek voor een snellere innovatie wordt door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA gestimuleerd en gefinancierd. Het regieorgaan ziet veel meerwaarde in de samenwerking. Beide onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen veel van elkaar leren en elkaar versterken door samen onderzoek te programmeren.

 
          
Nienke Meijer, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogescholen, en Richard van de Sanden, directeur DIFFER, ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Regieorgaan SIA, FOM, Fontys Hogescholen, Vereniging Hogescholen, Kamer van Koophandel en DIFFER.

Kees Adriaanse, programmaleider van het Fontys Centre of Expertise HTSM (CoE HTSM), is blij met de nieuwe samenwerking: "Voor onze studenten is het bijzonder interessant om behalve in de Fontys laboratoria, samen met bijvoorbeeld studenten van de TU/e, onderzoek te kunnen doen in de laboratoria van DIFFER. Denk aan onderzoeksprojecten voor ontwikkeling van de MagnumPSI faciliteit, waarin wandmaterialen voor fusiereactoren gekarakteriseerd kunnen worden onder realistische reactorcondities vergelijkbaar met die aan het oppervlakte van de zon.” Het ontwerpen en realiseren van hoogwaardige technologische infrastructuur bij DIFFER vraagt samenwerking van verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica, technische natuurkunde en applied sciences, om de technologie steeds naar een hoger plan te tillen.

Erik Langereis, research development officer van DIFFER, beaamt dit. "Daarnaast heeft Fontys veel contacten en samenwerking met high tech-bedrijven in de regio. Door samenwerking met Fontys krijgen DIFFER wetenschappers een goede kans het onderzoek te verbinden met het bedrijfsleven en daarmee innovatie te versnellen. Naast kleinschalige onderzoeksprojecten en stage/afstudeeropdrachten voor hbo-studenten, liggen er tal van mogelijkheden samen onderzoek te programmeren. In de onderzoekslijn adaptive robotics binnen Fontys zie ik bijvoorbeeld duidelijke raakvlakken met het DIFFER onderzoek naar haptische aansturing van robotarmen op afstand.”

Fontys en DIFFER gaan aan de slag om de raakvlakken in onderzoek concreet uit te werken en onderwijs- en onderzoeksprojecten te definiëren. Het is eerste stap in de verbinding van NWO-instituten en hogescholen. Marsha Wagner, adviseur Regieorgaan SIA: “In de NWO proposities 2016-2017 voor de Topsectoren Energie, Water en HTSM is een pilot voorzien  voor aanstelling van acht lectoren bij NWO-instituten Nikhef, Amolf, SRON, Astron, DIFFER, NIOZ, CWI en NSCR in samenwerking met hogescholen. Regieorgaan SIA voert de regie over deze instrumenten en begeleidt waar nodig de samenwerking tussen Fontys en DIFFER naar een duurzame relatie.”

Over Fontys
Fontys Hogescholen geeft met het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (CoE HTSM, www.fontys.nl/htsm) invulling aan publiek-private samenwerking met een scherpe profilering op de Topsector HTSM. In het CoE HTSM worden praktijkgericht onderzoek en professionalisering van medewerkers van het bedrijfsleven uitgevoerd. Het praktijkgericht onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met bedrijven binnen onderzoekslijnen. Op basis van een duurzame samenwerking met het bedrijfsleven levert het expertisecentrum een kwantitatieve bijdrage en een kwalitatieve impuls aan nieuwe productietechnologieën, een toegevoegde waarde voor onderwijs, onderzoek en “human capital” van het bedrijfsleven (o.a. faciliteren van life long learning van medewerkers), zoals het opleiden van voldoende en goede hbo-ingenieurs met oog voor ontwikkelingen op hun vakgebied.

Over DIFFER
Het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER, www.differ.nl) is het Nederlandse centrum voor fundamenteel energieonderzoek. DIFFER onderzoekt duurzame energieopwekking uit kernfusie en ontwikkelt efficiënte technieken om met zonlicht of schone elektriciteit duurzame brandstoffen te maken uit CO2 en water. Het instituut bouwt aan een landelijk netwerk van energieonderzoekers en high-tech bedrijven, gericht op het versnellen van de energietransitie. DIFFER is onderdeel van Stichting FOM binnen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek NWO.

Over Regieorgaan SIA
Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA, www.regieorgaan-sia.nl) heeft tot doel praktijkgericht onderzoek in het hbo te versterken en te vernieuwen. Met nadruk op kennisontwikkeling in samenwerking met (mkb-)bedrijven en instellingen en het verankeren van deze kennis in het onderwijs van hogescholen. Binnen Regieorgaan SIA zijn verschillende financieringsmogelijkheden om de samenwerking tussen hogescholen, mkb en kennisinstellingen te stimuleren. In de NWO propositie 2016-2017 gericht op de Topsectoren Energie, HTSM en Water wordt een pilot opgezet met de NWO-instituten en hogescholen voor de aanstelling van lectoren, financiering van onderzoeksprojecten middels een thematische RAAK mkb-call, en het inrichten van platforms.




Go to the News page.