Quantumcomputer dichterbij door siliciumdoorbraak

24 juni 2010
Nederlandse en Britse onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in het dichterbij brengen van een razendsnelle quantumcomputer van silicium. Ze zijn erin geslaagd om een elektron in silicium tegelijkertijd in twee verschillende quantumtoestanden te brengen met de infrarood vrije-elektronenlaser FELIX van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen.

 

Silicium, het basismateriaal van de moderne elektronica, is eenvoudig te bewerken en biedt daarom belangrijke voordelen ten opzichte van alternatieve manieren om een quantumcomputer te realiseren, zoals complexe 'atom traps'. De onderzoeksresultaten zijn op 24 juni in Nature verschenen in het artikel Coherent control of Rydberg states in silicon.

 

Lees het volledige persbericht op de FOM-website

 

Artistieke impressie van een fosforatoom in een quantumsuperpositie van toestanden. Het atoom verkeert na de juiste bewerking met laserpulsen (links) tegelijkertijd in zijn toestand van laagste energie (grondtoestand: geel) en in aangeslagen, hogere energietoestand (bruin). Die mengeling blijft bestaan tot het atoom na een door de onderzoeker instelbare periode een echo van het opgenomen licht uitzendt. Credit: Nature