Natuurkundeshows krijgen theaterles op Rijnhuizen

29 mei 2008
Dinsdag 20 mei ontving Rijnhuizen zo'n 30 presentatoren van Fysicashows uit heel Nederland. De Benelux afdeling van het European Physics Fun netwerk (EPF), waar ook Rijnhuizens eigen Fusion Road Show lid van is, organiseerde een workshop Theatertechnieken voor wetenschapscommunicatie.

 

De workshop, gehouden in de fraaie Alexanderzaal van het landhuis dat eigendom is van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, werd gegeven door Lea Witmondt. Zij is zakelijk directeur van de stichting Pandemonia Science Theater, die al twintig jaar theatervoorstellingen over wetenschap speelt op scholen, in theaters en in wetenschapsmusea.

 

Naast de Fusion Road Show van Rijnhuizen waren deelnemers aanwezig van onder meer de Amsterdamse Natuurkunde Kermis, Stichting RINO uit Leiden en de website proefjes.nl. Rosa, één van de organisatoren en verbonden aan RINO, is enthousiast: "Doel van de workshop was vooral dat deelnemers zich bewust worden van de mogelijkheden van stem, gebaar en verhaalopbouw om een complex natuurkundig onderwerp toegankelijk te maken. Zelf heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ik mijn mond verder open moet doen als ik praat. En dat ik ook best eens níet kan praten. Niet alles wat ik doe hoef ik ook nog eens te benoemen." Arno, van proefjes.nl, vult aan: "Ik heb gezien dat het belangrijk is om ook je gebaren goed te articuleren. Iedereen weet wel hoe je met je hand een golfbeweging kunt maken, maar uitleg over golven wordt veel duidelijker als je daarbij een afgerond golfgebaar maakt zonder onnodig handgewapper."

 

Omdat veel shows in Nederland met studenten werken, waren veel van de deelnemers studenten. Zij waren niet alleen enthousiast over de workshop maar ook over de locatie. Een aantal van hen heeft al geïnformeerd of ze hier over een paar jaar stage kunnen lopen.

 

Achtergrond informatie
EuroPhysicsFun-netwerk: www.europhysicsfun.org
Stichting Pandemonia Science Theater: www.pandemonia.nl
De Fusion Road Show: www.fusie-energie.nl/roadshow.htm
Organisator stichting RINO: www.rinofoundation.org