Ivo Classen ontvangt prijs voor proefschrift

18 juni 2008
Oud-Rijnhuizen promovendus Ivo Classen heeft de 'PhD Research Award 2008' van de European Physical Society (EPS) divisie Plasmafysica ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn proefschrift met de titel 'Imaging and Control of Magnetic Islands in Tokamaks'. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse EPS Plasmafysica conferentie die dit jaar in Kreta, Griekenland werd gehouden.

 

Het onderzoek dat is beschreven in Classens proefschrift werd uitgevoerd op de TEXTOR tokamak in het Forzungszentrum Jülich in Duitsland. Hij gebruikte een nieuw meetinstrument, Electron Cyclotron Imaging (ECE-I) om tweedimensionale filmpjes te maken van magnetische eilanden. Deze instabiliteiten kunnen een dramatisch effect hebben op de efficiëntie van experimentele fusiereactoren. Volgens het juryrapport vond Classen "een opmerkelijk goede overeenstemming tussen de theorie [...] en de experimentele praktijk voor het beheersen van magnetische eilanden. Dit laatste deed hij door ofwel het binnenste van de eilanden te verhitten, ofwel er een stroom doorheen te sturen."

 

Classen gebruikte daarnaast ook een ander uniek instrument op de TEXTOR tokamak, de Dynamic Ergodic Divertor (DED). Deze DED is in staat om de magnetische structuur in de rand van het plasma te verstoren. De uitgesproken tweedimensionale magnetische structuren die de DED maakt konden door Classen worden gemeten. Daarnaast toonde hij aan dat ze uitstekend overeenkomen met theoretische beschrijvingen. De jury concludeert dat zijn werk "nieuw vertrouwen geeft in toekomstige voorspellingen van magnetische eilanden in de huidige fusie-experimenten en in ITER."

 

Dr. Ivo Classen promoveerde in juni 2007 op zijn proefschrift aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tegenwoordig werkt hij op het Max Planck Instituut voor Plasmafysica in Garching, Duitsland. Twee andere pas gepromoveerden (dr. Brendan Dromey en dr. Louise Willingale) werden "uit een groot aantal kandidaten van imponerende kwaliteit" geselecteerd en ontvingen een soortgelijke prijs.