Vacuüm-mijlpaal voor Magnum-PSI

28 januari 2009
Onderzoekers en technici van FOM-Instituut Rijnhuizen hebben de laatste hand gelegd aan het vacuümsysteem van het nieuwe plasma-wand-experiment Magnum-PSI. Daarmee is de installatie "een flink eind op weg", zegt projectleider Wim Koppers. Met Magnum-PSI willen wetenschappers achterhalen hoe de reactorwand van een toekomstige fusiereactor als ITER en hete, brandende plasma op elkaar reageren. Het onderzoek moet vooral bijdragen aan het ontwerp van de divertor, waar het plasma in direct contact komt met de reactorwand en waarlangs het fusieproduct helium het reactorvat verlaat.

 

Promovendus Hans van Eck en senior research technicus Paul Smeets ontwierpen een groot deel van Magnum-PSI's vacuümsysteem. Het was een hele uitdaging om daarin verschillende koelsystemen en vacuümkamers te integreren en rekening te houden met het krachtenspel, het inpassen in de toekomstige supergeleidende magneet en daarbij de beoogde vacuümdrukken te halen. Paul Smeets: "Het spannendste is natuurlijk als alle componenten vacuümdicht zijn aangesloten en de pompen voor het eerst draaien. Vacuüm is zo'n belangrijk onderdeel van dit experiment dat we erg blij en trots zijn met de eerste resultaten."

 

Het komende jaar wordt druk verder gebouwd aan Magnum-PSI. Werk aan de plasmabron is nu in volle gang, in de zomer wordt de supergeleidende magneet geplaatst en in september wordt de meetapparatuur geplaatst. Magnum-PSI wordt eind 2009 opgeleverd en de eerste experimenten gaan naar verwachting begin 2010 van start.

 

In het vijftien meter lange experiment Magnum-PSI wordt het samenspel onderzocht tussen heet, geïoniseerd gas (plasma) en wandmateriaal voor toekomstige fusiereactoren zoals ITER.
Credit: Rijnhuizen.nl