Europa begint aanbestedingen voor ITER

18 april 2008
Fusion for Energy (F4E), de organisatie die de Europese bijdrage aan ITER coördineert, heeft deze week haar allereerste aanbesteding ('procurement') geopend. ITER, het grootste wetenschappelijke samenwerkingsproject ter wereld, biedt grote kansen aan Europese bedrijven. Deze eerste oproep aan bedrijven betreft de levering van verchroomde koperen kabels die een onderdeel vormen van de supergeleidende magneten in ITER. Deze magneten hebben de belangrijke functie om de fusiebrandstof bij 150 miljoen graden Celsius op te sluiten en weg te houden van de wand.

 

Doel van ITER is het aantonen van de technologische haalbaarheid van energiewinning uit kernfusie. Fusie is een schone, veilige en vrijwel onuitputtelijke energiebron. In het project werken de EU, Rusland, Japan, China, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten samen. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan de helft van de wereldbevolking.

 

"Deze eerste aanbesteding markeert het begin van een nauwe samenwerking tussen de Europese industrie en onderzoeksorganisaties voor het leveren van componenten voor ITER en het succesvol uitvoeren van het project", aldus de directeur van Fusion for Energy, Didier Gambier.

 

Fusion for Energy, dat kantoor houdt in Barcelona, is de organisatie die verantwoordelijk is voor de Europese bijdragen aan ITER. Deze bijdragen bestaan voor een groot deel uit onderdelen die geleverd worden door de industrie. Dit schept economische groei en banen, en opent een breed scala aan mogelijkheden voor bedrijven en onderzoeksinstellingen in Europa. Fusieonderzoek heeft niet alleen vooruitgang in fusietechnologie opgeleverd, maar heeft door directe en indirecte spin-off ook bijgedragen geleverd aan o.a. de medische industrie (MRI technologie) en robotica (onderhoud op afstand).

 

Zie ook
Website Fusion for Energy