Koreaans fusie-experiment KSTAR gaat van start

23 juli 2008
Zuid Korea heeft een nieuw geavanceerd fusie-experiment, genaamd KSTAR, in gebruik genomen. Op 15 juli werd het eerste plasma gemaakt, traditiegetrouw het moment waarop een tokamak voor 'geopend' wordt verklaard. KSTAR is gebouwd door het National Fusion Research Institute (NFRI), gevestigd in Daejon, de 'Silicon Valley' van Korea.

 

KSTAR is vooral bijzonder omdat het supergeleidende spoelen gebruikt: er zijn wereldwijd maar enkele tokamaks die dat doen. De spoelen in KSTAR gebruiken zelfs als enige het zelfde supergeleidende materiaal - Niobium-tin, Nb3Sn - als de toekomstige spoelen van het fusie-experiment ITER, dat op dit moment in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd door een consortium van zeven partners, waaronder Korea. Het NFRI coördineert de Koreaanse inspanning voor ITER.

 

Een persbericht van het instituut meldt dat deze mijlpaal "… betekent dat Korea een van de belangrijkste landen is geworden met een prominente experimentele faciliteit waarop voorbereidend onderzoek voor ITER kan plaatsvinden." Het persbericht meldt verder dat elke fase van de ingebruikneming steeds bij de eerste poging succesvol en volgens plan verliep, een duidelijk bewijs voor de kwaliteit van het ontwerp en de constructie.

 

Van de Aziatische landen hebben Korea, Japan, India en China alle vier een actief fusieonderzoeksprogramma, en de landen zien fusie als een belangrijke mogelijkheid voor hun toekomstige energievoorziening. China bouwt op dit moment in hoog tempo de EAST tokamak, Japan werkt aan een nieuwe tokamak genaamd JT-60 Super Upgrade, en India bouwt de SST-1 tokamak.

 

Lees verder
Originele persbericht: fire.pppl.gov/KSTAR_First_Plasma_071508.pdf
Foto’s eerste plasmaschot: fire.pppl.gov/KSTAR_First_Plasma_Photos.png

 

Website KSTAR (NFRI): www.knfp.net/english/
Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/KSTAR

 

Website EAST: www.ipp.ac.cn/ENGLISH/research/EASTintroduction.htm
Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/EAST

Website ITER: www.iter.org