Niek Lopes Cardozo wordt voltijd hoogleraar TU/e

16 april 2009
Prof.dr. Niek Lopes Cardozo, hoofd van de afdeling Fusiefysica van FOM-Rijnhuizen, neemt afscheid van het instituut en wordt voltijd hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

 

Met de nieuwe leerstoel ‘Science and Technology of Nuclear Fusion’ gaat Niek Lopes Cardozo een ambitieus en internationaal aansprekend onderzoeks- en onderwijsprogramma op het gebied van kernfusie opzetten. In samenwerking met buitenlandse opleidingscentra én met FOM-Rijnhuizen wil hij van de TU/e een belangrijk knooppunt maken in FUSENET, het nieuwe, door hem geïnitieerde Europese netwerk voor fusie-educatie.

 

Ook op onderzoekgebied zal de nieuwe hoogleraar intensief samenwerken met andere groepen: binnen de TU/e, maar ook met groepen als FOM-Rijnhuizen, de partners in de 3TU-federatie en de grote fusie-onderzoeksinstallaties in Europa. Belangrijke onderwerpen van onderzoek: het gedrag van heliumkernen in een ‘burning plasma’ en methoden om dit te beïnvloeden, en de interactie van het plasma met de wand van de reactor.

 

Niek Lopes Cardozo studeerde experimentele natuurkunde in Utrecht en promoveerde in 1985 op kernfusie-onderzoek bij FOM-Rijnhuizen. Na enkele jaren post-doctoraal onderzoek bij de fusiereactor JET (Culham, UK) werd hij groepsleider en in 2001 hoofd van de afdeling Fusiefysica van Rijnhuizen. Lopes Cardozo is sinds 1994 deeltijdhoogleraar aan de TU/e. Hij was promotor van circa twintig jonge onderzoekers. Naast het onderzoek en het onderwijs heeft hij zich veel ingezet voor voorlichting, met name richting scholieren, waarvoor hij de Fusion Road Show ontwikkelde. In 2003 ontving hij de Koninklijke/Shell-prijs voor duurzame ontwikkeling en energie.

 

Foto rechts: Niek Lopes Cardozo (credit: Ernst Bode)

 

Lees het volledige persbericht voor meer informatie