Marco de Baar benoemd tot deeltijd hoogleraar aan TU/e

9 juli 2010
Dr. Marco de Baar is benoemd tot deeltijd hoogleraar aan de TU Eindhoven. De Baar zal per 1 september binnen de Faculteit Werktuigbouwkunde onderzoek doen naar 'Control and Operation of Tokamaks', het meest populaire reactortype om fusie-onderzoek mee te bedrijven.


Na zijn promotie heeft Marco enige jaren gewerkt als ‘sessieleider’ op JET, waarbij hij betrokken was bij de ontwikkeling van high performance ontladingen. Daarnaast was Marco als lead-scientist betrokken bij experimenten op belangrijke tokamaks als TEXTOR, DIII-D en Asdex Upgrade. Van 2004 tot 2007 was hij Head of Operations in het Europese management team van JET. Sinds 2007 is hij deputy project leader voor het internationale consortium dat de upper port launcher ontwikkelt. Daarnaast is hij werkpakketleider van het MHD stabilizatie pakket voor ITER-NL.

Marco blijft naast zijn aanstelling aan de TU/e groepshoofd van de Tokamak Physics Group op Rijnhuizen. Deze groep ontwikkelt de wetenschap en technologie die nodig is voor de controle van Magnetohydrodynamische (MHD) instabiliteiten in fusieplasmas, verstoringen in het plasma die het rendement van de reactor sterk beïnvloeden.

 

Tokamak Physics Group