DIFFER
DIFFER NEWS

Staatssecretaris Dekker opent duurzame nieuwbouw DIFFER

Published on November 23, 2015
20 november 2015
Op donderdag 19 november openden Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en Ellen Williams (directeur ARPA-E) het nieuwe laboratorium van energie-onderzoeksinstituut DIFFER. In dit duurzame gebouw kan het instituut zijn werk aan solar fuels en fusie-energie uitbreiden met nieuwe wetenschappelijke teams en nieuwe faciliteiten.


De openingsceremonie (11u-12u) en het middagsymposium (13u-15u) zijn terug te kijken via opening.differ.nl.
 


Ellen Williams (directeur ARPA-E, links) en staatssecretaris Sander Dekker (OCW) openden samen het nieuwe gebouw van energieonderzoekinstituut DIFFER. Met flinke zaklampen en geholpen door het publiek voerden ze voldoende energie aan een zonnepaneel om de openingsact te starten - foto: Bram Lamers

Magneet voor energieonderzoekers

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "Hier wordt gewerkt aan schone energiebronnen voor de toekomst. En met zijn unieke faciliteiten is dit instituut een magneet voor de allergrootste wetenschappelijke talenten in de wereld om hier in Eindhoven hun werk te komen doen." De staatssecretaris roept DIFFER op om vanaf de nieuwe lokatie op het TU/e Science Park de samenwerking aan te gaan met onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. "De beste vondsten komen voort uit samenwerking tussen verschillende disciplines."

Volgens Ellen Williams, directeur van de Amerikaanse overheidsinstantie voor energieonderzoek ARPA-E, ligt hier een grote rol voor de overheid. "Fundamenteel onderzoek naar de technologie die het klimaat- en energieprobleem kan oplossen gebeurt niet vanzelf in de private sector. Er moet een eerste impuls zijn om op voort te bouwen. Ik kan me geen belangrijker doel indenken om onze slimste mensen en publieke middelen voor in te zetten."


Nieuwbouw DIFFER in Eindhoven - foto: Petra Appelhof

Uitbreiding onderzoeksgroepen

Toen DIFFER in 2011 begon aan zijn missie van funderend energieonderzoek, was het duidelijk dat het instituut een nieuw onderkomen moest krijgen. Als eerste instituut in Nederland maakt DIFFER een maatschappelijk vraagstuk tot zijn kernopdracht: "een bewuste keuze om bij te willen dragen aan de oplossing van 's werelds grootste problemen", benadrukt FOM-voorzitter Niek Lopes Cardozo. Om die missie aan te kunnen moest het uit kunnen breiden met nieuwe onderzoekers en faciliteiten, maar ook dichter bij de universitaire omgeving komen. De Technische Universiteit Eindhoven werd als beste lokatie gekozen.

Loet Visschers, directeur Economie en Internationalisering van de provincie Noord-Brabant: "Brabant is trots om DIFFER te verwelkomen in onze provincie. Onze ambitie is om in 2050 volledig duurzaam te zijn. Dat lukt alleen als we samenwerken. Het onderzoek van DIFFER krijgt daar een belangrijke rol in".


Frank Baaijens, Rector Magnificus van de TU/e - foto: Bram Lamers

Rector Magnificus Frank Baaijens van TU/e: "Het instituut komt hier op een dynamische campus, met nieuwsgierige en ondernemende studenten. TU/e en DIFFER werkten al nauw samen; Spinozawinnaar René Janssen richt bijvoorbeeld vanuit TU/e een nieuwe onderzoeksgroep op binnen het thema duurzame brandstoffen. De komende jaren zal het aantal gedeelde aanstellingen van onderzoekers alleen maar toenemen. Volop kansen dus om samen het verschil te maken in energieonderzoek."

In 2015 verhuisde ook de succesvolle onderzoeksgroep van Jaime Gómez-Rivas (lichtbeheersing op de nanoschaal) al naar het instituut. Het onderzoeksbedrijf Syngaschem BV huist op 1 januari 2016 in om het onderzoek naar duurzame brandstof te versterken. Op 27 november tekent DIFFER een samenwerkingsovereenkomst met Fontys Hogescholen over gedeelde aanstellingen als lector aan de hogeschool en over stages in DIFFER's onderzoeksgroepen.

Experimenten uitbreiden

In het nieuwe gebouw wordt DIFFER's faciliteit Magnum-PSI uitgebreid met een supergeleidende magneet. Magnum-PSI kan als enige laboratoriumexperiment ter wereld de extreme condities bij de wand van kernfusiereactoren opwekken. Dat ging eerst in korte pulsen, maar de supergeleidende upgrade maakt langdurige, intensieve blootstelling mogelijk: "Zo kunnen we materialen blootstellen aan evenveel plasma als ze in de hele levensduur van het fusieproject ITER zouden meemaken", schetst DIFFER's directeur Richard van de Sanden. "Uniek in de wereld, en we koppelen daar een heel park van meetinstrumenten aan zodat we zien hoe de materiaaleigenschappen evolueren."

Met het experiment Magnum-PSI onderzoekt DIFFER wandmaterialen voor kernfusiereactoren - foto: Bram Lamers

Een van de nieuwe faciliteiten is een 3,5 MV ionenversneller, die het instituut installeert in de hal naast Magnum-PSI. Met deze 'supermicroscoop' willen de wetenschappers onderzoek doen aan materialen voor kernfusie én aan materialen die duurzame energie omzetten in schone brandstoffen en chemicaliën.

Primeur: duurzaamste laboratorium van Nederland

DIFFER wil zijn onderzoek naar duurzame energie doen in een zo duurzaam mogelijk gebouw. Als eerste onderzoeksgebouw van Nederland wist het te voldoen aan de hoge eisen van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-Excellent. Namens de (Dutch Green Building Council) reikte Guido Slokkers het bijbehorende certificaat uit aan Wim van Saarloos, programmadirecteur voor de NWO-transitie en voorzitter van de stuurgroep voor DIFFER's nieuwbouwproject. De duurzaamheid van het gebouw komt tot uiting in hoe de vorm van de gevel lichtinval controleert, een efficiënte energiehuishouding, gebruik van duurzame materialen, aandacht voor de omliggende natuur en een park zonnepanelen op het dak.


Guido Slokkers (DGBC) reikt het Breeam-Excellent certificaat voor de DIFFER nieuwbouw uit aan Wim van Saarloos (NWO) - foto: Alex Poelman

Contact

Neem voor meer informatie contact op met DIFFER's info [18] differ [368] nl (subject: Opening%20DIFFER) (afdeling communicatie).

Go to the News page.