DIFFER
Europese wetenschappers breken eigen kernfusierecord: …

Europese wetenschappers breken eigen kernfusierecord: 'Ontwikkeling gaat hard'

Europese wetenschappers hebben een recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie. Ze braken het eigen record dat twee jaar eerder werd gevestigd in de Joint European Torus (JET), een fusiemachine in het Verenigd Koninkrijk.

Artikel van Jeroen Kraan, Nu.nl

In iets meer dan vijf seconden produceerde de fusiereactie 69,26 megajoule aan energie. Dat is ongeveer evenveel als twee huishoudens in één dag via het stopcontact gebruiken en 10 megajoule meer dan het vorige record.

Kernfusie is het proces dat ook plaatsvindt in sterren, en dat op aarde zorgt voor zonlicht en -warmte. Als we deze samensmelting van waterstofatomen op kleine schaal weten na te bootsen, zou dat een schone en veilige energiebron opleveren. Bij kernfusie ontstaat geen CO2-uitstoot, geen langlevend kernafval en de benodigde brandstof is ruim beschikbaar.

Hoewel wetenschappers al vele decennia aan kernfusie werken, is een commerciële reactor nog ver weg. Toch worden er wel stappen in die richting gezet, ziet onderzoeker Matthijs van Berkel van het Nederlandse kernfusie-instituut DIFFER. "Het gaat echt nog wel even duren, maar je ziet dat de ontwikkeling hard gaat."

Fusiereactoren worden steeds heter

Zelf was het team van Van Berkel betrokken bij de algoritmes die ervoor zorgen dat de wand van de JET-reactor niet te warm wordt. "Dat moeten we in de komende jaren verder ontwikkelen. In de grotere machines is steeds meer hitte en dus wordt ook de wandbelasting hoger."

In de JET worden koude gassen gebruikt om de wanden te koelen. De hoeveelheid gas kan elke 0,002 seconden worden aangepast om het fusieproces goed te laten verlopen. Ondertussen wordt op verschillende plekken gewerkt aan andere ontwerpen. Zo onderzoekt DIFFER bijvoorbeeld het gebruik van vloeibare wanden.

In Zuid-Frankrijk wordt momenteel de ITER gebouwd, een nog grotere internationale fusiereactor. Die moet uiteindelijk wel tien minuten lang een grote hoeveelheid energie kunnen leveren. Het is nog niet precies bekend wanneer de nieuwe fusiereactor voor het eerst kan worden getest.

Ook commerciële interesse in kernfusie

Niet alleen universiteiten, maar ook commerciële bedrijven houden zich inmiddels bezig met fusie-energie. De Amerikaanse start-up Commonwealth Fusion Systems haalde bijvoorbeeld al bijna 2 miljard euro op om een proefreactor te bouwen. Het bedrijf wil zelfs voor 2040 een commerciële fusiereactor hebben, die elektriciteit aan het stroomnet levert.

Of dat gaat lukken is onzeker, maar volgens Van Berkel moet het mogelijk zijn om energie uit kernfusie te commercialiseren. "Ik zie niet echt fundamentele problemen, wel veel technologische uitdagingen", zegt hij. "Uiteindelijk zit ik ook in deze business om fusie op het net te krijgen, anders zou ik het niet doen."

Lees het artikel met beeld en video op de website van Nu.nl

nu.nl

Return to the Media clippings page.