DIFFER verhuisd

This page is only available in Dutch

DIFFER werkt aan schone energie voor de toekomst. Sinds onze oprichting in 2011 onderzoeken we samen met wetenschappers en het bedrijfsleven de basis van nieuwe energietechnologie. Voor optimale samenwerking en om onze experimenten uit te kunnen breiden verhuisden we in 2015 naar een nieuw gebouw op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Ons nieuwe adres aan De Zaale 20 in Eindhoven bevindt zich op het raakvlak van de campusgebieden voor onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven.

Duurzaam gebouw: BREEAM-NL Excellent

We doen ons onderzoek naar duurzame energie in een zo duurzaam mogelijk gebouw. Als eerste onderzoeksgebouw in Nederland wil DIFFER de hoge duurzaamheidsscore BREEAM-NL Excellent halen, voor zowel de kantoren als het laboratoriumgedeelte.

Omgeving

In ons nieuwe gebouw houden we op alle fronten rekening met de omgeving. Zo beperken we onze ecologische voetafdruk.

We gebruiken duurzame materialen en scheiden het bouwafval. Funderingspalen zijn trillingsarm ingeschroefd (avegaartechniek) in plaats van te heien. Een speciale afvoer voor hemelwater ontziet het ecosysteem van de Dommelvallei. Bomen die voor de bouw zijn verhuisd worden teruggeplaatst en we brengen nestkastjes aan voor vogels en vleermuizen.

Ontwerp

Om DIFFER's twee experimenteerhallen staat een ring kantoren en kleinere laboratoria van drie lagen hoog. Vergaderruimtes, het bedrijfsrestaurant en leesplekken zitten tussen de twee experimenteerhallen, in het verlengde van een van de belangrijkste zichtassen van de campus. De verschillende verdiepingen hebben zicht op elkaar door trappen en vides door het hele gebouw. Dat zorgt voor makkelijk informeel contact tussen DIFFER's medewerkers en bezoekers.

Energie

DIFFER's nieuwbouw is ontworpen op energiezuinigheid. Door het speciaal voor DIFFER ontworpen zaagtandprofiel van de lange oost- en westgevels hebben kantoren altijd voldoende daglicht, ook als de zonwering wordt neergelaten. Zo voorkomen we directe inval van zonlicht en opwarming. Andere maatregelen zijn LED-verlichting in de meeste ruimtes, driedubbel isolatieglas in de ramen en 922 zonnepanelen op het dak, goed voor 189.000 kilowattuur per jaar. Onze verwarming en koeling zijn gekoppeld aan de warmte/koude-opslag in de bodem van het campusterrein.

Lees meer over de kenmerken van ons duurzame gebouw