DIFFER
Eindhovense wetenschappers enthousiast over haalbaarheid …

Eindhovense wetenschappers enthousiast over haalbaarheid kernfusie: ‘We maakten voor vijf seconden een mini-zon op aarde’

Een mini-zon gedurende 5,2 seconden. Zo kun je het resultaat van een proef in de Britse kernfusiereactor JET noemen. Een doorbraak, want het leverde een wereldrecord op aan energieopbrengst. Wetenschappers van het Eindhovense onderzoeksbedrijf Differ werkten eraan mee.

Artikel in ED van Harrie Verrijt 

Door de juiste stoffen bij elkaar te brengen en te verhitten, kan de mens een mini-zon op aarde creëren. Net als in de grote zon ontstaat er dan kernfusie: atoomkernen smelten samen en dat zorgt voor een verzengende hitte. Hitte die voor een overvloed aan schone en goedkope energie kan zorgen. Hard nodig voor de energietransitie die klimaatverandering tegen moet gaan.

Maar het in toom houden van die mini-zon en het aftappen van de energie bezorgen wetenschappers zoals Matthijs van Berkel van Differ in Eindhoven al veertig jaar hoofdbrekens. Een donderdag bekendgemaakte proef met de stoffen deuterium en tritium eind vorig jaar in het Britse Joint European Torus (JET) in Oxford in Engeland, kan wel eens tot een stroomversnelling in de ontwikkeling van kernfusie leiden.

Lees verder via link
 

ED

Return to the Media clippings page.