DIFFER
In Eindhovens laboratorium werkt Beata Tyburska mee aan …

In Eindhovens laboratorium werkt Beata Tyburska mee aan veilige kernenergie: ‘Nederland moet voor andere centrale kiezen’

Kerncentrales bouwen? Ja - maar dan wel veilige thoriumcentrales die werken met gesmolten zout en draaien op bestaand kernafval, zeggen ze bij DIFFER in Eindhoven.

De twee nieuwe kerncentrales die de regering bij Borssele wil laten bouwen zijn te weinig innovatief. Dat vindt Beata Tyburska van onderzoeksinstituut Differ in Eindhoven. "We zijn vanuit DIFFER betrokken bij de aanbesteding en ik heb daar de nodige kritiek op geleverd. Er is gekozen voor een generatie 3 model, terwijl het een innovatief land als Nederland beter zou passen te kiezen voor kerncentrales volgens het nieuwste generatie 4 model.”

De Thorium Gesmolten Zout Kernreactor is zo’n generatie 4 model. De Poolse onderzoeker, met ervaring in onderzoek naar kernenergie in de VS en Duitsland, helpt mee deze ultramoderne en veilige kernreactor mogelijk te maken.

Ze gaat enthousiast voor in het laboratorium langs de vele meters lange ionen deeltjesversneller die ze daarvoor gebruikt. "Die is eigenlijk gemaakt voor heel andere proeven. Met financiële steun van de provincie Noord-Brabant hebben we er een nieuwe extensie aan vast laten bouwen. Daarin kunnen we een gesmolten zout-reactor nabootsen en materialen testen die de extreme omstandigheden daarin aankunnen.”

Lees de rest van dit artikel in het Eindhovens Dagblad.

Image
Interview Tyburska in ED


 

Eindhovens Dagblad

Return to the Media clippings page.