Uit recente satellietbeelden van het Amerikaanse CNA blijkt dat China in Mianyang bouwt aan een grote laserfusiecentrale. BNR Nieuwsradio ging erover in gesprek met directeur Marco de Baar. Enkele fragmenten uit dit gesprek:
- De bouw van deze laserfusiefaciliteit is met name een militair programma. Zo'n faciliteit draagt uiteindelijk bij aan het verbeteren van de zware modellen die daarvoor nodig zijn, dat is het primaire doel.
- Er zijn ideeën over hoe je met laserfusie een reactor zou kunnen maken voor het produceren van energie. De belangrijkste lijn om tot een reactormodel te komen is via magnetische opsluiting. Ook daar werkt China aan.
- Deze faciliteit heeft genoeg potentie om de volgende stap te maken. Hij is ongeveer 50 procent groter dan de Amerikaanse evenknie.
- Voor het bouwen van dergelijke reactoren om ze in het opwekkingssysteem te kunnen plaatsen is een industrie nodig die er nu nog niet is. Alleen de technologie is niet voldoende.
- In Amerika is de afgelopen jaren veel privaatgeld in de ontwikkeling van kernfusie gestoken. Er zijn een aantal grote, zeer professionele bedrijven bezig met nieuwe, revolutionaire reactorontwerpen. De belangrijkste is Commonwealth Fusion Systems (CFS).
- Europa was altijd leider, met de grootste reactor in Engeland (JET) en de huidige bouw van ITER in Zuid-Frankrijk. Nu zijn er meer spelers actief, ook commerciële.
- Nederland springt in op deze ontwikkelingen. Zo heeft DIFFER grote contracten lopen met het Amerikaanse CFS en werkt het mee aan het Engelse programma rond STEP.
Beluister het radiofragment vanaf 17:33.
BNR Nieuwsradio
Return to the Media clippings page.