Snel schakelen omdat wetenschappers dat vragen

October 9th 2015

Dura Vermeer staat erom bekend dat het doet wat het belooft. En voor een cascoconstructie zoals het DIFFER-gebouw draaien de bouwers de hand niet om. Maar het bouwen van trillingsvrije zones met zware puntlasten op de vloer, en een staalconstructie om magneetvelden op te sluiten, dat was nieuw voor zowel Pieter Luitjes, adjunctdirecteur van Dura Vermeer, als voor hoofd uitvoerder Dave van de Steenoven.

door Anita van Stel

130 man aan het werk

Dave van de Steenoven was vanaf de start, het grondwerk, tot de oplevering in Eindhoven aan het werk. Alle bouwpartners maakten in de ontwerpfase gebruik van BIM, een digitaal informatiemodel in 3D, dat sneller dan met 2D bouwtekeningen  inzichtelijk maakte waar zich knelpunten konden voordoen. Van de Steenoven:  “Je wint daar veel tijd mee. Eens per vier weken was er overleg in een zogenaamd clashteam.” Als hoofduitvoerder stuurde hij de ingehuurde specialisten aan: “Op het hoogtepunt waren er 130 man aan het werk, metselaars, dakbedekkers, mannen voor de gevelbekleding. En naar de oplevering toe behangers, schilders, elektriciens, stukadoors. Uiteindelijk waren we met de afbouw vier weken later klaar dan gepland. We hebben bijvoorbeeld het aanbrengen van latjes enigszins onderschat. Ook kwamen de wetenschappers tijdens de bouw tot andere inzichten, dat een ruimte bijvoorbeeld toch niet precies voldeed voor een experiment, en werd er een aanpassing gevraagd. Je moet dan snel kunnen schakelen. Ik heb het idee dat dit zo zal blijven, want het is wetenschappers eigen om steeds nieuwe dingen te bedenken.”

Foto: de vloer van deze experimenteerhal moet de tonnen gewicht van DIFFER's experiment  Magnum-PSI kunnen dragen. Daarmee onderzoekt het instituut wandmaterialen voor toekomstige fusiereactoren. Speciale stalen wanden van 5cm dik (rechts) houden het sterke magneetveld van het experiment binnen de ruimte.

Uitgebreide administratie

Pieter Luitjes was vanaf oktober 2014 bij de bouw betrokken. Vooral de bouw van de labs met alle daaraan gekoppelde speciale eisen, maakte dit werk interessant: “Als niet-wetenschapper is het soms moeilijk te begrijpen waarom de ruimtes aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zoals het bouwen van de trillingsvrije zones met zware puntlasten op de vloer en de staalconstructie om een magneetveld op te sluiten binnen een ruimte. Of de mega-installaties voor het onderzoek in de labs. We hebben goed met UNICA samengewerkt.” Ook vindt Luitjes de extra stappen die Dura Vermeer in het traject naar BREEAM Excellent moest zetten, een waardevolle ervaring: “We hadden eerder BREEAM-trajecten gedaan, want dat past bij onze kwaliteit van bouwen, maar bij DIFFER vroeg dit extra aandacht, vooral bij het vastleggen van onze werkzaamheden in de uitvoering . Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik en de belofte om ruimtes luchtdicht op te leveren. Ook de CO2-uitstoot wordt bijgehouden. Onze toeleveranciers moeten aan duurzaamheidseisen voldoen. Dat controleren we vanzelfsprekend nauwgezet. Vanuit Dura Vermeer zijn we gewend afval gescheiden af te voeren en de zeven afvalstromen bij te houden, zodat de restmaterialen hergebruikt kunnen worden, maar nu moesten we van alles ook foto’s maken. Het is een uitgebreide administratie.” 

Rekening houden met het milieu

Dura Vermeer profileert zich als ‘bewuste bouwer’. Wat betekende dit voor het werk op de bouwplaats? Van de Steenoven zegt dat de bouwers rekening houden met de omgeving en streven naar een minimale belasting van het milieu: “Vanaf de ontwerpfase wordt al naar materialen gekeken. In contracten met toeleveranciers leggen we vast dat ze een bepaald soort verf gebruiken, of stuc. Zelf hebben we bijvoorbeeld bouwlampen met een bewegingsmechanisme, zodat er niet een hele dag een lamp brandt als er niemand in de buurt is. Het zit hem vaak in details, maar rekening houden met het milieu wordt in de bouw steeds normaler.”

Foto: Pieter Luitjes (links) overhandigt de sleutels van de nieuwbouw aan FOM-directeur Wim van Saarloos

Indrukwekkend

Van de Steenoven vond het ‘flink doorpezen’ om het DIFFER-gebouw op tijd klaar te krijgen. Het resultaat mag er zijn, vindt hij: “Het is geen doorsnee gebouw.” Luitjes vindt het indrukwekkend, zowel het gebouw als wat er in gebeurt: “Het afwerkingsniveau is hoog. Ik heb me laten vertellen dat de onderzoekers nog een jaar lang in de labs bezig zijn met het opbouwen van de machines.”