DIFFER
VS bereiken mijlpaal op gebied kernfusie. Commerciële …

VS bereiken mijlpaal op gebied kernfusie. Commerciële toepassing nog onduidelijk

Een mijlpaal op het gebied van kernfusie. Zo presenteert het Amerikaanse ministerie van Energie een doorbraak die wetenschappers hebben bereikt in de Verenigde Staten. Wat is er zo bijzonder en wat betekent dit voor ons toekomstige energiesysteem?


[...]


 


4. Hoe bijzonder is de Amerikaanse doorbraak?


„Een beetje knorrig”, wordt Marco de Baar, professor kernfusieonderzoek aan de TU Eindhoven en directeur van energieonderzoeksinstituut Differ van alle ophef rond het Amerikaanse resultaat. „Als fusiewetenschapper zeg ik: dit is fantastisch! Want het is een bijzondere stap. Tegelijkertijd zie ik niet hoe dit Amerikaanse concept uiteindelijk tot commerciële energieproductie kan leiden. De route daartoe is niet uitgedacht.” Eigenlijk is het NIF in Californië volgens De Baar vooral opgezet voor militaire belangen: deze proeven met kernfusie helpen bij het onderzoek naar nucleaire wapens zonder daadwerkelijk atoomproeven te hoeven doen.


5. Zal kernfusie dan ooit ons licht laten branden?


Dat kan zeker, benadrukt De Baar. En de gebruikte techniek in het ITER-complex in Frankrijk, dat in 2035 gereed moet zijn, gaat daar zeker aan bijdragen. Al zijn er nog genoeg obstakels te overwinnen. „Maar zelfs als we een werkend concept hebben rond 2045, dan hebben we nog maar één centrale. Dat betekent dat kernfusie tot 2050 niets gaat bijdragen aan de vervanging van fossiele brandstoffen. Dat geldt wel voor de periode tussen 2050 en 2100.” Kernfusie heeft naast klimaatneutraliteit nog een voordeel: het levert nauwelijks nucleair afval op.

Leeuwarder Courant

Return to the Media clippings page.