DIFFER
Amerikaanse doorbraak in kernfusie-onderzoek

Amerikaanse doorbraak in kernfusie-onderzoek

Het experiment is een belangrijke stap, maar er kan met deze techniek niet meteen een energiecentrale gemaakt worden.


[...]


„Het is een mooi resultaat vanuit het perspectief van fusie-onderzoek”, zegt Marco de Baar, directeur van het Eindhovense onderzoeksinstituut Differ. „Het is de eerste keer dat er op een gecontroleerde manier kernfusie op gang gebracht wordt waarbij er meer energie uit komt dan ze erin stoppen. Maar ik zie het niet gebeuren dat ze met deze techniek een energiecentrale gaan maken.”


[...]


„NIF is onderdeel van een programma voor het testen van de betrouwbaarheid en het onderhoud van bestaande kernwapens zonder gebruik te maken van kernproeven. Hun doel is dus minibommetjes testen”, zegt De Baar.


Volgens De Baar ligt er voor de NIF-techniek bovendien nog geen reactorconcept klaar waarmee een energiecentrale gebouwd zou kunnen worden. Er wordt ook gewerkt aan andere kernfusietechnieken, die bijvoorbeeld proberen fusieplasma op gang te krijgen en in bedwang te houden met magneetvelden. Deze experimenten leveren weliswaar nog niet meer energie dan erin gaat, maar er zijn wel reactorconcepten. Maar ook via die weg zal het nog decennia duren voor de eerste kernfusie-energiecentrale.

NRC

Return to the Media clippings page.