Open dag zondag 8 oktober 2017 van 12.00-17.00 uur

(Schone) energie voor iedereen!

Click for an English summary of this page

English summary - Every year in October, DIFFER organizes an open house day for the general public. Next open house day is on Sunday October 8th, 2017 from 12.00 till 5.00 PM. Although, most talks, tours and explanations are in Dutch, everybody is welcome and the entrance is totally free. Every year, we welcome dozens of English talking guests as well! If you have any questions, feel free to contact us. By the way, this year the whole campus of the University of Technology Eindhoven is open as well.

Als we niets doen krijgen onze kinderen straks een te warme aarde en te weinig energie. Onderzoeksinstituut DIFFER doet daarom samen met de hele wereld onderzoek naar duurzame energie in de toekomst zonder het klimaat te belasten. Op zondag 8 oktober a.s. kon je komen kijken hoe we dat doen. Tijdens het nationale Weekend van de Wetenschap waren we voor het 47e jaar op rij gratis open voor jong en oud.

Ontvang een gratis tijdschrift

Was jij er ook? Vul dan de enquête in en laat ons weten wat je vond via www.surveygizmo.com/s3/3179148/Deelnemers en ontvang je een exemplaar van Wetenschap in Beeld, Kidsweek, 7Days, Kijk en/of Know How.

Tussentijdse cijfers

We zagen ruim 800 bezoekers tegemoet. Gemiddeld gaven ze ons het rapportcijfer 8,3. Aan de speurtocht deden 144 kinderen mee met een gemiddelde leeftijd van 7 jaar oud. Ze vonden het laserlabyrinth de leukste proef. Daarbij moesten ze een laserbundel met behulp van spiegeltjes op de juiste plekken door een doolhof geleiden. Vrijwel alle kinderen vonden de speurtocht leuk.

Speciale gasten

Er stond veel op het programma en we hadden weer enkele speciale gasten: Helga van Leur (oud-weervrouw van RTL4, meteoroloog en klimaatdeskundige) en Ans Hekkenberg (ambassadeur Techniekpact, wetenschapsjournalist, hoofd communicatie CWI).

Helga van Leur is speciale gast tijdens de open dag van DIFFER op zondag 8 oktober 2017  Ans Hekkenberg is speciale gast tijdens de open dag van DIFFER op zondag 8 oktober 2017
Speciale gasten: Helga van Leur en Ans Hekkenberg

Programma (download de PDF)

 • Open laboratoria over de energie van de toekomst
 • Speurtocht voor kleine én grote mensen
 • Workshop speciaal voor meisjes door Ans Hekkenberg (jongens zijn natuurlijk ook welkom ;-)
 • Workshop computerprogrammeren voor kids
 • Openbare 'vraag en antwoord' met Helga van Leur - stel elke vraag die je je maar bedenken kunt over energie of het klimaat
 • Energiequiz
 • Fusion Road Show met live experimenten
 • 15-minutenminimasterclasses - jonge onderzoekers in een kwartier over het waarom, hoe en wat van hun energieonderzoek
 • Presentatie over zonnebrandstoffen
 • Rondleidingen langs alle duurzame kenmerken van ons nieuwe laboratoriumgebouw
 • Veel spannende, verrassende en interessante experimenten

Jaarlijks

DIFFER opent jaarlijks zijn deuren, altijd tijdens het Weekend van de Wetenschap. We willen iedereen die dat wil kennis te laten maken met ons onderzoek naar duurzame energie en energieopslag. Zevenhonderd studenten, gezinnen, kinderen, collega-wetenschappers en andere belangstellenden weten ons moderne laboratoriumgebouw dan te vinden.

Gratis

Niet alleen is de toegang en alles wat je hier ziet en doen kunt gratis, we bieden ook veel materiaal aan voor een spreekbeurt of ander schoolproject. Kijk eens naar de flyers met energieweetjes en doe-het-zelf-wetenschap staan onderaan deze pagina.

Vragen, tops en tips

Heb je vragen of wil je ons iets meegeven? Laat het ons weten via opendag [28] differ [368] nl.

DOWNLOAD CENTRUM

Sta jij na onze open dag ook te trappelen om zelf aan de slag te gaan met energie-wetenschap? Hier vind je doe-het-zelf-experimenten en informatie over energie voor werkstukken en spreekbeurten. En omgekeerd: wij leren ook graag van jou!

Heb je een mooi experiment over energie?

Heb je zelf een eigen proefje, idee, filmpje of iets anders dat je met ons wilt delen? We zijn heel benieuwd naar al jouw ideeën over schone energie. Stuur ons jouw beste energie-idee! De leukste ideeën helpen we verspreiden via social media én maken kans om op de open dag van 2017 te staan. Met jouw naam erbij!

Gratis downloaden

Hieronder kun je alle energieweetjes en doe-het-zelf-wetenschap die bezoekers op A4'tjes meekregen gratis downloaden en gebruiken.

Doe-het-zelf-wetenschap

Energieweetjes

Tokamaks en ITER

De afbeeldingen hieronder linken naar de downloadpagina's op andere websites.