Beurs voor Dinesh Krishnamoorthy voor onderzoek naar controleren kernfusie

November 28th 2022

Dinesh Krishnamoorthy (DIFFER en TU/e) ontvangt een EUROfusion Engineering Grant. Dat heeft EUROfusion zojuist bekendgemaakt. Krishnamoorthy gaat onderzoeken hoe een kernfusiecentrale in real-time onder controle gehouden kan worden.

Een EUROfusion Engineering Grant (EEG) is bedoeld voor technisch toptalent. De beurs dekt het salaris en een deel van de onderzoekskosten gedurende maximaal drie jaar. Naast Krishnamoorthy krijgen tien andere onderzoekers een EEG-beurs. Daaronder zijn Aline Dressler (CEA) en Gunnar Schmidtmann (FZJ). Zij gaan een deel van hun onderzoek uitvoeren bij DIFFER met Magnum-PSI.

Tegelijk met de engineering grants maakte EUROfusion ook elf namen bekend van onderzoekers die een EUROfusion "Bernard Bigot" Researcher Grants (ERG) ontvangen. Die beurs dekt 70% van het salaris en een deel van de onderzoekskosten voor maximaal twee jaar. Onder de winnaars is Artur Perek. Hij promoveerde bij DIFFER en werkt nu in het Zwitserse Lausanne bij de EPFL. Perek gaat het camerasysteem MANTIS (ontwikkeld bij DIFFER) gebruiken om alternatieve divertors te onderzoeken.

Bron: EUROfusion