DIFFER
DIFFER NEWS

Nieuwe instituutsmanager Martin van Breukelen: “Kom meten bij DIFFER, zou ik willen zeggen”

Published on April 14, 2022

Martin van Breukelen (1980) start op 1 juli als instituutsmanager van DIFFER. Hij beheerde eerder het stabiele-isotopenlab van het NFI en was de afgelopen elf jaar het aanspreekpunt van HFML-FELIX in Nijmegen. Bij DIFFER wil hij zich onder andere inzetten om de faciliteiten verder open te stellen voor gastonderzoekers.

Read this interview in English

Martin van Breukelen.
(c) DIFFER

Kun je iets over jezelf vertellen. Waar stond je wieg?
“Ik ben geboren in Den Haag. In mijn eerste levensjaar verhuisden we naar Pijnacker. De middelbare school deed ik in Delft.”

En daarna? Gestudeerd? Gepromoveerd?
“Ik heb geologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Dat vond ik een geweldige studie. Ik volgde de richting sedimentair en milieuanalyse. Na mijn studie wilde ik verder in het onderzoek. Ik ben stalagmieten gaan bestuderen in grotten in Peru. Die stalagmieten zijn soms meer dan tienduizend jaar oud. Daar kun je dan stabiele isotoopverhoudingen in meten van koolstof, zuurstof en waterstof. En daarmee kun je het klimaat reconstrueren in vroeger tijden. Voordat mijn promotietijd erop zat, ben ik bij het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, gaan werken.”

Van grotonderzoek naar forensische wetenschap?
“Die overgang is minder groot dan je zou denken. Ik was bij het NFI namelijk medeverantwoordelijk voor het stabiele-isotopenlab. En de apparatuur waarmee je stabiele isotoopverhoudingen kunt meten, die kende ik al vanuit mijn promotieonderzoek. Bij het NFI gebruiken forensisch onderzoekers isotopen onder andere voor herkomstonderzoek. Je kunt bijvoorbeeld aan de isotopenverhouding in iemands lichaam zien of die persoon veel op zeeniveau heeft verbleven of in de bergen. Die informatie kan dan helpen bij het oplossen van een zaak of een vermissing.”

Hoe belandde je na het NFI bij het High Field Magnet Laboratory van de Radboud Universiteit?
“Dat was in 2011. Ik woonde in de buurt van Nijmegen en dat was toch wel ver weg van Den Haag waar het NFI zat. Bovendien kon ik bij HFML meehelpen om het EMFL, het European Magnetic Field Laboratory op te zetten. In 2018 kreeg ik ook de vrije-elektronenlaser FELIX onder mijn hoede die eerder bij DIFFER in Rijnhuizen stond. Bij HFML-FELIX leerde ik overigens ook DIFFER wat beter kennen omdat het instituut en ITER regelmatig voorbijkomen in de lijstjes met grote onderzoeksinfrastructuren.”

Wat zijn je plannen bij DIFFER?
“Dat vind ik nu nog wat moeilijk om te zeggen. Ik zit in veel netwerken rond grote onderzoeksinfrastructuren. Bij DIFFER hebben we natuurlijk Magnum-PSI en bijvoorbeeld ook de Ion Beam Facility. En in de strategie van DIFFER zeggen we dat we onszelf nog meer als gebruikersfaciliteit willen neerzetten. Daarin zie ik voor mezelf wel een rol weggelegd. Bij HFML-FELIX deed ik ook niet alleen de bedrijfsvoering. Daar was ik ook betrokken bij het internationale gastenprogramma. Ik zou aan iedereen willen zeggen: Kom meten bij DIFFER.”

En de mensen bij DIFFER?
“Ik gedij goed in een organisatie die aan de ene kant een soort familiegevoel uitstraalt en aan de andere kant de verbinding heeft met de buitenwereld. Dat vind ik fijn bij HFML-FELIX en ik denk dat ik dat ook bij DIFFER ga aantreffen. En anders wil ik me daarvoor hardmaken, voor dat familiegevoel en een prettige werkplek.”

Tot slot, DIFFER is het onderzoeksinstituut voor duurzame energie, wat heb jij met duurzame energie?
“Ik heb zelf natuurlijk onderzoek gedaan naar klimaatverandering. Dat ging dan vaak over tijdschalen van duizenden jaren, maar daar zag ik wel welke invloed de zon heeft. Als er een tijd lang, bijvoorbeeld door een vulkaanuitbarsting, weinig zonne-instraling is, dan zie je dat gewoon terug in de klimaatgeschiedenis. Ik vind het mooi dat DIFFER op allerlei manieren probeert om de energie van de zon te vangen of na te bootsen. Bijvoorbeeld in het fusieonderzoek en bij het onderzoek naar solar fuels. Uiteindelijk moeten we natuurlijk van de fossiele energie af. Misschien wel sneller dan we dachten.”

Dr. Martin van Breukelen is getrouwd, heeft twee zonen en houdt van hardlopen en volleybal. Binnenkort verhuist hij naar een “mooi en duurzaam nieuwbouwhuis”.

Go to the News page.