DIFFER
DIFFER NEWS

Verklaring van Amsterdam: voor een inclusieve werkplek

Published on November 18, 2021
Weijnen en Nijhof tekenen de Verklaring van Amsterdam op DIFFER
Margot Weijnen (NWO, links) en Bianca Nijhof (Workplace Pride, rechts)
ondertekenden de Verklaring van Amsterdam. Foto: WPP/Greenwood.

Vandaag ondertekende NWO de Verklaring van Amsterdam en committeert de organisatie zich aan een inclusieve bedrijfscultuur en integratie van LGBTI+ medewerkers. NWO wil met de concrete acties die hieruit volgen, zorgen dat iedereen zich welkom voelt, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf en uit teams kan halen. De verklaring is opgesteld door Workplace Pride, een stichting die zich al tien jaar inzet voor inclusieve bedrijfsculturen door middel van bewustwording, monitoring, onderzoek, opleiding en het bouwen aan netwerken.

Concrete acties
NWO is al enkele jaren lid van Workplace Pride en organiseert regelmatig evenementen voor medewerkers die in het teken van kennisuitwisseling en netwerken staan. Dit geldt niet alleen voor de subsidiegever NWO, maar ook de NWO-instituten. De ondertekening van de Verklaring van Amsterdam vond plaats tijdens de LGBTI+ conferentie DIFFER(ent) kinds of energy bij het NWO-instituut DIFFER. De ondertekening is een volgende stap om bakens te verzetten en patronen, structuren en processen te doorbreken. In de verklaring staan onder andere financiële afspraken, om per medewerker budget te blijven reserveren voor inclusie, maar ook afspraken over interne maatregelen en monitoring.

Wereldwijde benchmark
Vooruitlopend op het ondertekenen van de verklaring heeft NWO afgelopen voorjaar al de benchmark ingevuld om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van het LGBTI+-beleid van de organisatie. Het meetinstrument kent zijn toepassing ook in internationaal actieve werkgevers, hetgeen sterk aansluit bij het internationale karakter van de NWO-instituten. De benchmark stelt praktische verbeteringen voor en geeft inzicht hoe de organisatie scoort ten opzichte van soortgelijke organisaties. NWO ontwikkelt een diversiteit en inclusie implementatieplan op basis van het rapport dat volgde op de benchmark. Een van de verbeterpunten die daaruit volgde is het verstevigen en ondersteunen van structuren die bijdragen aan de vooruitgang op het gebied van LHBTI+ op de werkvloer. Daarnaast wordt onderzocht of de arbeidsvoorwaarden inclusief voor alle groepen medewerkers zijn.

Terugblik op Workplace Pride op DIFFER
‘Het is erg jammer dat we jullie niet live kunnen verwelkomen vandaag, maar we zijn blij dat we alsnog dit belangrijke evenement online kunnen realiseren.’ Met deze woorden werd het WorkplacePride event geopend door Léon Ouwerkerk, LHBTI+-coördinator van NWO. Elk jaar wordt het evenement in een andere Nederlandse stad georganiseerd en deze keer was Eindhoven aan de beurt. De conferentie werd live uitgezonden vanaf het NWO-instituut DIFFER. Het thema tijdens deze bijeenkomst was inclusie van de LGBTI+-gemeenschap, duurzaamheid en de verbanden daartussen.

Na het welkomstwoord van Léon en Bianca Nijhof, kregen verschillende sprekers het woord. Een aantal deden hun verhaal fysiek vanuit de studio en een paar vanachter hun scherm thuis. Er werd gesproken over fusie- en hernieuwbare energie, diversificatie van ons energiesysteem en systeemintegratie. De onderwerpen pasten mooi in het programma, want tijdens de presentaties kwam naar voren dat ook in deze materie diversiteit belangrijk is. Onze moderne levensstijl met technologische behoeften kunnen alleen op die manier optimaal worden ondersteund.

Persoonlijk verhaal
Er werden ook persoonlijke verhalen gedeeld. Twee studenten van de TU/e Ari Sibiescu en Ave Ottens (zelf non binair en transgender) gaven uitleg over de verschillende vormen van genderidentiteit, genderexpressie en seksualiteit. Ze legden uit dat een volledig inclusieve maatschappij nog ver weg is voor de LHBTI+-gemeenschap. LHBTI+-studenten ervaren nog veel ongelijkheid in bijvoorbeeld gezondheidszorg en huisvesting. Voor Ari is een teamsport uitgesloten: ‘Alle teamsporten zijn ingedeeld in jongens- en meisjesteams, als non binair pas ik daar niet tussen.’ Ave vertelde over de worsteling hoe ze zich moet kleden tijdens formele bijeenkomsten: ‘Hoe formeler de gebeurtenis, hoe mannelijker de kleding voor vrouwen wordt. Het is lastig als je je daar niet comfortabel in voelt.’ Door hun ervaringen te delen hopen de studenten het bewustzijn te vergroten.

De middag werd afgesloten met een mooie speech van Margot Weijnen, lid van de RvB van NWO. ‘Meer dan vijftig jaar geleden ging ik naar de middelbare school, het was een middelbare school voor alleen meisjes. Toen ik mijn studie aan de TU Delft begon, ontdekte ik ineens hoe het is om op te vallen in de massa. Opeens behoorde ik tot een minderheid, minder dan vijf procent van de studenten was vrouw. Sindsdien is er al veel verbeterd op het gebied van gendergelijkheid, maar we zijn er nog niet. Als werkgever hebben wij de verantwoordelijkheid voor een arbeidsveld dat representatief is voor de samenleving en dat is het zeker nog niet.’

Meer informatie
Verklaring van Amsterdam (pdf, download)
Diversiteit en Inclusie bij NWO
Meer over Workplace Pride
Interview DIFFER: omarm het verschil

 

Go to the News page.