Werkbezoek GroenLinks aan DIFFER

February 7th 2020

GroenLinks heeft een werkbezoek gebracht aan DIFFER en de Technische Universiteit Eindhoven. Tom van der Lee (Tweede Kamer) en Anne van Diemen (Provinciale Staten) kwamen praten over waterstof, en over de conversie en opslag van groene energie. Bij het bezoek was ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd.

Brainport Eindhoven organiseerde het werkbezoek aan DIFFER en de Technische Universiteit Eindhoven. Naast de wetenschap waren ook Nouryon en VDL aanwezig, en de Provincie Noord-Brabant. Thema’s waren het grootschalig opwekken van waterstof, het optimaliseren van elektrolyzers, het gebruik van CO2 als grondstof voor brandstof en chemicaliën, batterijen en metal fuels. Daarnaast werd besproken hoe de energietransitie vanuit de overheid bespoedigd kan worden.

DIFFER-directeur Richard van de Sanden benadrukte dat de energietransitie niet alleen geld zal kosten, maar ook gezien moet worden als een kans voor de industrie in Nederland: “In deze high tech regio ontwikkelen we graag de apparatuur die nodig is voor een duurzame energievoorziening.” De deelnemers bezochten ook het kernfusielaboratorium en twee Solar Fuels laboratoria van DIFFER. Bij de TU/e werd een bezoek gebracht aan EMMET Energy, en het Elektrolyselaboratorium.

 


Anne van Diemen en Tom van der Lee krijgen uitleg van Mihalis Tsampas over Solar Fuels


CO2-plasma in het Plasmalaboratorium van DIFFER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DIFFER-onderzoeker Tim Righart geeft uitleg over CO2 activatie met een plasma

 

 

 

 

 

 


Thomas Morgan (DIFFER) vertelt bij schaalmodel ITER over het fusieonderzoek