DIFFER
DIFFER NEWS

DIFFER and Fontys University of Applied Sciences start long-term collaboration in L.INT lectorate

Published on July 12, 2024

The Taskforce for Applied Research SIA (Regieorgaan SIA) recently honoured three applications for L.INT lectorates. In the lectorates, universities of applied sciences and research institutes work together on a long-term basis. One of the lectorates concerns a collaboration between DIFFER and Fontys University of Applied Sciences. In a joint lectorate, they will develop new sensors for fusion reactors in the project 'Divertor Triage for Fusion (DT fusion)'.

Full article only available in Dutch:

DIFFER en Fontys Hogeschool gaan duurzaam samenwerken in L.INT-lectoraat

Onlangs honoreerde Regieorgaan SIA drie aanvragen voor L.INT-lectoraten. In de lectoraten werken hogescholen en onderzoeksinstituten duurzaam samen. Een van de lectoraten betreft een samenwerking tussen DIFFER en Fontys Hogeschool. Zij gaan in een gezamenlijk lectoraat nieuwe sensoren voor fusiereactoren ontwikkelen in het project ‘Divertor Triage for Fusion (DT fusion)’.

Sensoren zijn een kritisch onderdeel om het instabiele plasma van tokamak-reactoren te controleren en te optimaliseren. Sensorsystemen vormen echter een bijzondere uitdaging in componenten die met fusieplasma te maken hebben, zoals de divertor. De extreme omstandigheden maken het onmogelijk om direct sensoren in te bouwen. Bovendien zal in geavanceerde reactorconcepten, zoals DEMO, de toegang tot het plasma via poorten uiterst beperkt zijn. Daarom moeten indirecte of contactloze sensormodaliteiten worden gebruikt.

Digitale reflectometers
Het L.INT-lectoraat wil microgolfsensorsystemen ontwikkelen om het plasma in de divertor van een tokamak te karakteriseren. Daarbij maken beoogd lector Chris Lee (eerder onderzoeksleider Distributed Sensor Systems bij Fontys) en zijn onderzoekers gebruik van de recente snelle ontwikkelingen op het gebied van hoogfrequente geïntegreerde schakelingen, die bijvoorbeeld te vinden zijn in radarsystemen voor auto's, om digitale reflectometers te ontwikkelen. Deze reflectometers meten de plasma-dichtheid.

Chris Lee zal met zijn studenten een microgolfdiagnostiek voor de rand van het plasma bouwen (de divertor). Deze reflectometer meet de plasma-dichtheid. Je stuurt microgolfstralen het plasma in, die reflecteren aan het plasma (afhankelijk van de dichtheid van het plasma), en je detecteert vervolgens dit gereflecteerde licht.

Plasma-opstelling
Vanuit DIFFER zijn onder meer Ivo Classen (groepsleider Plasma Edge Physics and Diagnostics) en Waldo Bongers (senior technisch onderzoeker) betrokken bij dit project. Classen: “DIFFER zal allereerst ondersteunen bij het bouwen van een testopstelling; een kleine plasma-opstelling die bij Fontys komt te staan. Op het moment dat hun diagnostiek werkt op de testopstelling, zal deze overgebracht worden naar Magnum-PSI, de grootste onderzoeksfaciliteit van DIFFER. Daar zal hij op fusie-relevant plasma getest worden. Dat deel van het werk ondersteun ikzelf.” Behalve of de diagnostiek de gewenste informatie levert, is ook van belang dat hij tegen de hoge warmtefluxen in Magnum-PSI (en later in de divertor van een tokamak) bestand is.

Spannende projecten
De sensorvereisten van DIFFER bieden een interessant en actueel onderzoeksthema en spannende projecten voor studenten Techniek. De samenwerking tussen Fontys en DIFFER versterkt zo het onderwijsaanbod van de hogeschool. Daarbij hebben millimetergolfsensoren een breed scala aan potentiële toepassingen, van plasmakarakterisering tot afvalscheiding. Het onderzoek is een stap in de richting van het realiseren van deze bredere toepassingsgebieden.

Lees meer over alle L.INT-lectoraten op de website van Regieorgaan SIA.

Tekst: Regieorgaan SIA, DIFFER

Go to the News page.