DIFFER-onderzoeker Van de Sanden in Nieuwsuur

October 26th 2020

Groene waterstof wordt gezien als een belangrijke vervanger van fossiele brandstoffen. In het Klimaatakkoord staan stevige waterstofambities voor 2030. Naar verwachting zal de stroom die tegen die tijd wordt gebruikt voor de waterstofproductie echter nog niet volledig groen zijn. Nieuwsuur sprak met deskundigen over de vraag, wat dat betekent voor het draagvlak voor overstap naar waterstof. Het nieuwsprogramma interviewde ook Richard van de Sanden (DIFFER/EIRES).


Richard van de Sanden

Van de Sanden werkt binnen het Dutch Electrolyzer-consortium aan de ontwikkeling van kleinschalige, modulaire elektrolysers – apparaten die met (groene) stroom water splitsen in zuurstof en waterstof. Deze waterstof kan vervolgens worden gebruikt als brandstof, of als grondstof voor chemicaliën.

Innovatie stimuleren
Van de Sanden is van mening dat de ontwikkeling van goede waterstoftechnologie van essentieel belang is voor de energietransitie, ook als de benodigde stroom in het begin nog deels grijze stroom is. “Het is belangrijk deze innovatie te stimuleren, maar niet vanuit de gedachten dat het op korte termijn de CO2-uitstoot reduceert. Dat gebeurt pas als we voldoende groene elektriciteit hebben voor alle sectoren.”

De energietransitie vereist verandering op vele gebieden, aldus Van de Sanden: “Je ontkomt er niet aan dat we door een overgangsfase moeten waarin sommige ontwikkelingen voorlopen op andere. Dat betekent niet dat je technologieontwikkeling dan moet remmen of stoppen. De energiemix zal steeds groener worden, en op de langere termijn hebben we de waterstoftechnologie nodig. De ontwikkeling van waterstoftechnologie biedt Nederland bovendien economische kansen die we niet moeten laten liggen.”

Uitzending Nieuwsuur
De uitzending was op maandag 26 oktober op NPO2, en is terug te kijken via nieuwsuur.nl en NPO start.

Meer informatie
Onderzoeksgroep Richard van de Sanden
Dutch Electrolyzer
Uitzending Nieuwsuur 26 oktober