DIFFER
DIFFER NEWS

Bezoek NWO-voorzitter Levi en NWO-I-directeur Luizink

Published on April 29, 2021

NWO directeur Marcel Levi en NWO-I directeur Miriam Luizink zijn naar Eindhoven gekomen voor een bezoek aan DIFFER. Het was voor het eerst dat zij het instituut bezochten.

NWO-voorzitter Marcel Levi. Foto: NWO

Marcel Levi is sinds 1 april 2021 de voorzitter van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Miriam Luizink sinds 1 oktober 2020 de directeur van de NWO-I, de NWO institutenorganisatie. Het kennismakingsbezoek bood DIFFER de kans zijn onderzoek te laten zien, waaronder de huidige onderzoeksfaciliteiten op het gebied van materialenonderzoek. Die worden gebruikt voor eigen onderzoek, maar ook worden beheerd als gebruikersfaciliteit voor onderzoekers vanuit de hele wereld. Levi over het bezoek: “Het was fantastisch Differ voor het eerst te bezoeken; een geweldig onderzoeksinstituut met een indrukwekkend programma. Over de relevantie van onderzoek naar nieuwe energievormen, opslag van energie of veilige ontwikkeling van kernfusie hoeven we niet te twisten. Een prachtig NWO-onderzoeksinstituut, mooi gelegen midden op de TU/e-campus."

Grote gebruikersfaciliteiten
Directeur Marco de Baar, instituutsmanager Freya Senf en themaleider Anja Bieberle-Hütter lichtten de ambitie toe om een nieuwe, grotere faciliteiten te ontwikkelen, naast de bestaande gebruikersfaciliteiten als Magnum-PSI en de Ion Beam Facility. Bieberle-Hütter: “Het gaat dan om grootschalige meetapparatuur die cruciaal is voor het onderzoek naar materialen en de interfaces in energietoepassingen.” DIFFER heeft hiervoor de kennis en expertise in huis, en heeft als instituut de ruimte voor de bouw en het onderhoud van grootschalige wetenschappelijke infrastructuur. De Baar noemde het bezoek inspirerend: "We laten altijd graag onze faciliteiten zien, en het was stimulerend om onze plannen te delen met Marcel en Miriam. Heel relevant was de discussie over de noodzaak van een gecentraliseerde faciliteit voor het onderzoek aan materialen voor de energietransitie.”

Directeur NWO-I Miram Luizink
Foto: NWO-I

Materialen voor energie
DIFFER doet onderzoek naar de materialen die nodig zijn voor de energietransitie. Het instituut wil graag faciliteiten ontwikkelen, die inzicht geven in de relatie tussen de eigenschappen en het gedrag van complexe materialen in realistische condities. Denk daarbij aan het gericht controleren van chemische reacties in een werkende elektrochemische cel, op de overgang van vloeistof naar vast. Inzicht in die reacties helpt om de beste materialencombinatie te bepalen en te bepalen, welke processen de opbrengst limiteren. Een ander voorbeeld is het gedetailleerd bestuderen van het effect van intense ionenbundels op wandmaterialen, die gebruikt worden in nieuwe generatie kernsplijtingsreactoren en toekomstige kernfusiereactoren. Luizink noemt de nieuwe plannen veelbelovend: “Het is mooi om te zien hoe DIFFER, samen met partners, onderzoekt waar kansen liggen, waar een behoefte is, om een uniek aanbod te ontwikkelen voor nieuwe faciliteiten. Van groot belang voor het Nederlandse materialenonderzoek voor energietoepassing.”

Werkplaats en tekenkamer
Levi en Luizink bezochten naast de onderzoeksruimte ook de elektronische en mechanische werkplaatsen, en de technisch tekenkamer. De technische expertise van deze afdelingen is essentieel om de componenten en systemen voor de DIFFER wetenschappers te ontwerpen en te fabriceren.

Go to the News page.