DIFFER
DIFFER NEWS

Van grijze muis naar flamboyant ionenkanon: designers geven IBF kleur

Published on September 21, 2023

Functioneel grijs, zo laat zich de oude kleur van DIFFER's ionenfaciliteit IBF het beste omschrijven. Dat je er spetterende wetenschap mee kan doen, zag je er niet aan af. Maar nu is dat wel anders. Emma Werkhoven en Lex Mannens van de Eindhovense Design Academy gaven het apparaat een complete make over.

De designers maakten het ontwerp voor de grote buis die het hart vormt van de Ion Beam Facility (IBF). Ook het schilderwerk deden zij zelf. De kleuren in het streepjespatroon matchen met de kleuren van de plasma's waarmee op DIFFER wordt gewerkt. Het apparaat werd deels "opengewerkt", alsof je naar binnen kijkt. Eén zijde van het apparaat is het DIFFER-logo op oranje, de kleur van vuur en warmte die ook in het DIFFER-logo te vinden is - en natuurlijk ook voor Nederland staat. Het schilderwerk is in juli 2023 afgerond en krijgt nog een coating. 

Blikvanger 
Het idee om de IBF van grijze muis om te toveren in een flamboyant instrument komt van Beata Tyburska-Pueschel, projectleider van de IBF. Zij wilde graag een blikvanger in haar laboratorium. "We zijn trots op onze Ion Beam Facility. Dat mag gezien worden." De beschildering helpt om uit te leggen hoe de ionen versneld worden, aldus Tyburska-Pueschel.

Knallende wetenschap  
De IBF is een instrument om materiaalonderzoek mee te doen. In de buis worden ionen, geladen deeltjes, gemaakt en versneld. Ze worden daarna op pad gestuurd om in laboratoria verderop hun werk te doen. Soms worden de ionen gebruikt om materialen af te tasten: dan is de IBF een soort microscoop. Soms gaat het er minder subtiel aan toe en worden de ionen op een materiaal geknald om te zien of het daar tegen bestand is. Het zijn niet alleen mensen van DIFFER zelf die er mee werken, ook externe onderzoekers kunnen het apparaat inzetten. De faciliteiten zijn ontwikkeld voor onderzoek aan de nieuwe materialen die nodig zijn voor de energietransitie.

Meer informatie

Image
Schilderwerk IBF Foto: DIFFER
Ontwerp en uitvoering: Lex Manners en Emma Werkhoven
Image
Schilderwerk IBF Foto: DIFFER
Van functioneel grijs naar oranje blikvanger
Image
Zijaanzicht IBF Foto: DIFFER
Inkijkje in de binnenkant van de IBF: het patroon binnen is ook buiten te zien. Foto's schilderwerk: DIFFER
Image
IBF Photo: BvO/DIFFER
De IBF voor de make over Foto: BvO/DIFFER

Go to the News page.