CO2 afvangen met dunne films

July 14th 2020

DIFFER start een samenwerking met het bedrijf Carbyon en de Technische Universiteit Eindhoven om Carbyon's innovatieve systeem voor het afvangen van CO2 uit de atmosfeer te verbeteren. Dit eenjarige onderzoeksproject wordt ondersteund door een subsidie van het Eindhoven Engine initiatief en heeft als doel het ontwikkelen van commercieel levensvatbare technologie die het broeikasgas direct uit de atmosfeer kan halen.

Om de uitstoot van broeikasgassen onder controle te houden en de wereldwijde temperatuursverandering te beperken tot 1,5 - 2 graden Celsius, hebben we een energie-infrastructuur nodig die zo weinig mogelijk CO2 produceert. Als onderdeel daarvan moeten we CO2-uitstoot terugvangen die we niet kunnen voorkomen, zoals het verbranden van kerosine tijdens langeafstandsvluchten. Vliegtuigen uitrusten met CO2-wassers is niet haalbaar en daarom werken onderzoekers en bedrijven wereldwijd aan Direct Air Capture, waarbij speciale machines het broeikasgas uit de atmosfeer filteren.


Direct Air Capture is een sleuteltechniek om nieuwe brandstof te maken uit afgevangen CO2

CO2-zeef

De Nederlandse startup Carbyon ontwikkelt een Direct Air Capture systeem op basis van ultra-poreuze dunne films met een enorm intern oppervlak. In tegenstelling tot dikkere afvangmaterialen heeft het Carbyon systeem geen enorme pompen nodig om lucht door zijn dunne films te persen en CO2 uit de atmosfeer te halen.

DIFFER-onderzoeker Mike Gleeson: "DIFFER's aandeel in dit onderzoeksproject is het verbeteren van de energie-effici├źntie van het systeem, speciaal de stap waarbij het opgenomen CO2 weer uit het afvangmateriaal komt. Dat kan door de folies te verwarmen tot 80 oC, maar zullen Gleeson en zijn collega's onderzoeken of dat zuiniger kan met microgolf- of infraroodtechnieken.

Eindhoven Engine

Eindhoven Engine versnelt de innovatie in de Brainport regio om nieuwe en tijdige technologische oplossingen te bieden als antwoord op de maatschappelijke uitdagingen waar onze generatie en omgeving voor staat. Het project financiert publiek-private initiatieven rond innovatiethema's die worden ondersteund en uitgevoerd door consortia met partners in onderzoek en industrie.