DIFFER
DIFFER NEWS

Tekenen voor gendergelijkheid

Published on February 09, 2018

Om de werving en loopbaanontwikkeling van vrouwelijke fysici te bevorderen, ondertekenden de directeuren van de vier NWO-fysica-instituten AMOLF, ARCNL, DIFFER en Nikhef zogenoemde Gender Equality Plans (GEP). De officiële ceremonie vond plaats op maandagavond 22 januari 2018 bij de start van Physics@Veldhoven ten overstaan van de natuurkundegemeenschap.

De directeuren van (vlnr) NIKHEF, DIFFER, ARCNL en AMOLF
ondertekenen de Gender Equality Plans van hun instituten.
foto: Bram Saeys

De ondertekening vormde het startsein voor het systematisch verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen in de nationale fysica-gemeenschap wat moet leiden tot structurele veranderingen in de onderzoeksinstituten. ‘AMOLF stelt zich ten doel dat 25% van zijn wetenschappelijke groepsleiders in 2022 vrouw is’, zegt directeur Huib Bakker. DIFFER-directeur Richard van de Sanden heeft een vergelijkbare doelstelling: ‘wij willen dat van onze hele wetenschappelijke staf 20% vrouw is over vier jaar.’

Het afgelopen jaar onderzochten de vier instituten grondig hun genderevenwicht. Een kwantitatieve data-analyse samen met de resultaten van een externe evaluatie door het expertisecentrum Joanneum Research in Oostenrijk vormden de basis voor het maken van plannen om tot gendergelijkheid te komen. Om het belang van de overeengekomen maatregelen te onderschrijven werden de GEP gezamenlijk ondertekend en gelanceerd door de directeuren van de instituten met als doelstellingen:

•    Het wegnemen van belemmeringen voor de werving en loopbaanontwikkeling van vrouwelijke wetenschappers
•    Komen tot het besef van onbewuste vooroordelen

Om deze doelen te bereiken worden specifieke maatregelen en acties nu op maat van elk instituut geïmplementeerd en gemonitord.

Wetenschap met en voor de samenleving

NWO-I, de institutenorganisatie van NWO, is partner in het genderproject GENERA (toegekend binnen het Horizon 2020-programma Science with and for Society). GENERA streeft naar de ontwikkeling van een gemeenschappelijk raamwerk ter bevordering van gendergelijkheid in Europese natuurkundige onderzoeksorganisaties. Met de steun van het GENERA-project ontwikkelden de vier natuurkundige instituten de Gender Equality Plans om de loopbaan van vrouwelijke fysici te bevorderen en individuele GEP-teams op te zetten voor het ontwerp, de implementatie en de bewaking van de GEP.

Go to the News page.