DIFFER
DIFFER NEWS

FELIX laserlab geopend door Sander Dekker

Published on October 30, 2015
30 oktober 2015
Vandaag opent staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap twee nieuwe faciliteiten op de campus van de Radboud Universiteit officieel: het FELIX Laboratory waar onderzoekers met zeer intens (ver)infrarood laserlicht kunnen werken en de vernieuwde Proeftuin. De vrije-elektronen lasers bij aan het inzicht in nieuwe materialen en de fundamentele eigenschappen van moleculen.

Laserlicht op maat

In het FELIX Laboratory maken drie verschillende (ver)infrarood-lasers 'licht op maat' voor verschillende typen onderzoek. De lasers FELIX, FLARE en FELICE genereren zeer intense laserstraling in het infrarode gebied van het elektromagnetisch spectrum, waarmee biologen, chemici, natuurkundigen en zelfs sterrenkundigen de eigenschappen van moleculen en materialen tot in detail kunnen onderzoeken. Bovendien is het FELIX-licht gekoppeld aan het hoge magneetvelden laboratorium HFML, een andere grote onderzoeksfaciliteit in Nijmegen.

FELIX, HFML & FOM

Het FELIX Laboratorium is een fusie van de vrije elektronen lasers en medewerkers van de FELIX-faciliteit van het voormalige FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen en de FLARE-laser die in Nijmegen is ontwikkeld en operationeel is sinds 2011. De nieuwe, gecombineerde faciliteit is open voor gebruikers sinds 2013 - met enkele beperkingen - en is onlangs volledig operationeel geworden.

In de zomer van 2015 werd de FELIX Laboratory verbonden met zijn buurman, het High Field Magnet Laboratory HFML die enkele van de meest krachtige magneten in de wereld herbergt. De combinatie van deze continue hoge magnetische velden met licht van de FELIX-lasers biedt wetenschappers de mogelijkheid om materie en materialen te bestuderen in omstandigheden die nergens anders te vinden. Hoewel de bundellijn tussen FELIX en HFML is pas onlangs is afgerond, zijn de eerste succesvolle metingen al gedaan. FOM is partner in zowel FELIX als HFML, die beide de vorm van een FOM-focusgroep hebben.

Proeftuin

Tegelijk met FELIX wordt ook de vernieuwde Proeftuin geopend. Deze bestaat uit een in 2014 voltooid kassencomplex, uitgestrekte proefvelden met bijvoorbeeld een collectie wilde nachtschades (Solanaceae) en het unieke Phytotron waar wortelontwikkeling onder de grond te bestuderen is zonder deze te verstoren. Daarmee is het de Proeftuin een faciliteit voor modern plantkundig en ecologisch onderzoek, waar veel wordt samengewerkt met het bedrijfsleven en de overheid.

Meer informatie

Bekijk de video (drie minuten) voor een indruk van het werk dat gedaan wordt in het FELIX Laboratory.

FELIX en HFML zijn focusgroepen van FOM.

Go to the News page.