DIFFER
DIFFER NEWS

DIFFER: omarm het verschil

Published on November 16, 2021

DIFFER organiseert ieder jaar tech@workplacepride, een online conferentie over LGBTI+-inclusiviteit, de energietransitie en de verbanden daartussen. Het is een goede gelegenheid om inclusiviteit op de werkplek te bespreken, en dan in het bijzonder bij DIFFER. "Het is niet alleen de tech-werkplek waar inclusiviteit een kleine rol speelt, dat gebeurt in heel Nederland."

Interview: Mariette Huisjes

Namens de NWO-instituten zijn drie mensen betrokken bij de organisatie van de conferentie op 18 november 2021: Nicolette Ketelaar, personeelsfunctionaris bij DIFFER (NK), Léon Ouwerkerk, LGBTI+ coördinator bij NWO (LO), en Ana Solvelas da Silva, promovendus bij DIFFER (ASdS). We vroegen hen na te denken over een aantal aspecten van inclusiviteit.

Is het zo dat binnen de academische wereld de technologie-werkplaats achterloopt op het gebied van inclusiviteit?

LO: Ik denk dat het binnen de sociale en geesteswetenschappen misschien gebruikelijker is om te praten over verschillen in seksuele identiteit en persoonlijke zaken in het algemeen. Deze zaken liggen dichter bij het onderwerp van deze disciplines. Exacte wetenschappen en technologie houden zich meestal bezig met data, niet met mensen. Maar aan de andere kant is het niet zozeer de tech-werkplek waar inclusiviteit een kleine rol speelt, dat gebeurt in heel Nederland. We denken dat we hier erg tolerant zijn. We houden zodanig vast aan dit beeld, dat hier lange tijd niets veranderd is. Dus als het gaat om inclusiviteit zijn landen als Malta ons inmiddels ver vooruit.

NK: Wat ook niet helpt is dat de wetenschap nog steeds op een nogal hiërarchische manier georganiseerd is. Als jonge onderzoeker ben je erg afhankelijk van je groepsleider. Carrièremogelijkheden zijn beperkt en je hebt maar een paar jaar om het te maken. Daardoor kun je eenvoudigweg de neiging krijgen om je maar aan te passen.

LO: Maar dat is aan het veranderen. Netwerken begint belangrijker te worden dan hiërarchie. Dit betekent dat je je als wetenschapper als persoon moet profileren. Deel persoonlijke informatie, doe aan 'personal branding'. Als je in een team werkt, is het belangrijk dat de anderen je kennen. Praat over het weekend, over wat er in je leven gebeurt. Het wordt het makkelijker om contact te maken en samen te werken als je elkaar eenmaal kent.

ASdS: Laten we onszelf bovendien niet wijsmaken dat wetenschap volledig objectief is en losstaat van wie je als persoon bent. De resultaten mogen dan objectief zijn, maar hoe je ze verkrijgt, hoe creatief je bent en wat je perspectief is, dat is een heel persoonlijke zaak die samenhangt met je achtergrond. Daarom is het ook belangrijk om open te zijn over persoonlijke dingen.

Wat was het doel van tech@workplacepride?

ASdS: Inclusiviteit en de energietransitie zijn twee grote thema's van deze tijd, dus is het goed om ze samen te brengen.

LO: Dit soort evenementen zijn een middel om het thema LGBTI+ uit de verf te laten komen. Om mensen te laten zien dat LGBTI+ ook deel uitmaken van de academische wereld. We hechten er veel waarde aan dat er een lid van de raad van bestuur van NWO en een groepsleider van DIFFER aanwezig zijn. Steun van hoger management en hetero-bondgenoten is erg belangrijk.

NK: Ik hoop dat dit evenement het voor sommige van onze collega's wat makkelijker maakt om zich open te stellen. Ik hoop dat het hen het gevoel geeft dat ze niet alleen zijn, dat het oké is om erover te praten als je bijvoorbeeld homo bent. Want statistisch gezien moeten er meer LGBTI+ in onze gemeenschap zijn. Iemand is natuurlijk niet verplicht om er open over te zijn, maar ik hoop dat mensen zich wat minder terughoudend zullen voelen.

LO: Margot Weijnen, lid van het dagelijks bestuur van NWO ondertekent de Verklaring van Amsterdam, een document voor het bevorderen van een veilige, comfortabele en gelijkwaardige werkplek voor LGBTI+-werknemers.

DIFFER doet zijn best om inclusief te zijn, maar ervaren jullie dat ook zo? En wat kan er nog meer gedaan worden?

ASdS: Als buitenlander en vrouw in een overwegend mannelijke omgeving, moet ik zeggen dat ik me vanaf het begin zeer welkom heb gevoeld bij DIFFER. Soms is het in deze wereld niet gemakkelijk om serieus genomen te worden als je een klein Portugees meisje bent dat over wetenschap probeert te praten... maar bij DIFFER heb ik altijd het gevoel gehad dat ik vrijuit kon spreken en dat er naar mij geluisterd werd. Ik denk dat DIFFER een plek is waar je open kunt zijn. Aan de andere kant is er nog veel te doen voordat we echt inclusief zijn, zowel bij DIFFER als in de wereld buiten DIFFER. Het is een continu proces, het zal niet stoppen.

LO: Ik herinner me dat DIFFER drie jaar geleden het eerste NWO-instituut was dat stappen zette om de wervingsteksten voor zijn vacatures inclusiever te maken. Dat heeft de andere instituten geïnspireerd.

NK: Dat is inderdaad een van de dingen die we hebben gedaan. We kijken nu naar selectiecommissies, die niet alleen uit mannen mogen bestaan. En, belangrijk, we willen het aanbod van eten in de kantine veranderen. Dan kunnen mensen in hun lunchpauze fatsoenlijk warm eten, in plaats van alleen traditionele Hollandse snacks als patat en kroketten. Dat kan ertoe bijdragen dat mensen uit India en Zuid-Europa zich meer welkom en thuis voelen.

ASdS: O ja, dat is een goeie. Ik zou een moord doen voor gezondere maaltijden in onze kantine.

***

Wat is inclusiviteit eigenlijk?

In het afgelopen decennium zijn inclusiviteit en diversiteit in de wetenschap modewoorden geworden. Ze betekenen dat individuele verschillen op de werkplek worden gewaardeerd en dat iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt. Dit is natuurlijk goed voor individuele werknemers, maar onderzoek heeft aangetoond dat de diversiteit van perspectieven ook betere resultaten oplevert. Aanvankelijk waren inclusiviteitsmaatregelen in de wetenschap vooral gericht op het aantrekken en vasthouden van vrouwen op de werkplek. Nu zijn ze ook gericht op diversiteit in culturele achtergronden, seksuele diversiteit (inclusie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, en andere seksuele en genderoriëntaties, ook bekend als de LGBTI+-gemeenschap), en mensen met een handicap.

Meer informatie

Website van de conferentie

Go to the News page.