DIFFER
DIFFER NEWS

Hans van Eck, hoofd Facilities & Instrumentation: "Het gaat nu niet meer over ons, maar met ons"

Published on September 11, 2023

Hans van Eck is het hoofd van DIFFER's nieuwe afdeling Facilities & Instrumentation. De afdeling brengt de onderzoeksfaciliteiten die deels bij Fusion Energy belegd waren en deels bij Solar Fuels onder één dak. Een gesprek over synergie, specialisten en gastonderzoekers.

Korte biografie van Hans van Eck

Image
Hans van Eck

Hans van Eck studeerde in 1997 af in de Toegepaste Natuurkunde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Vervolgens werkte hij drie jaar als onderzoekstechnicus aan supergeleiders bij de Universiteit Twente. Daarna verdiepte hij zich bijna een jaar bij het National High Magnetic Field Laboratory in de Verenigde Staten in sterke magneten. Eind 2000 keerde hij terug bij de Universiteit Twente en combineerde hij magneten en supergeleiders. Sinds 2004 werkt Van Eck bij DIFFER. Eerst als specialist voor Magnum-PSI, later als groepsleider voor Magnum-PSI, Upgraded Pilot-PSI, nano-PSI en de Ion Beam Facility. In 2013, tegelijk met zijn werk bij DIFFER, promoveerde hij aan de Technische Universiteit Eindhoven op het ontwerp van de supergeleidende magneet en het vacuümsysteem van Magnum-PSI. Sinds juli 2023 is Van Eck hoofd van de nieuwe afdeling Facilities & Instrumentation. Die afdeling beheert alle grote onderzoeksfaciliteiten en instrumenten van DIFFER. In zijn vrije tijd houdt Van Eck van wandelen en mountainbiken.

Je bent sinds kort hoofd van de nieuwe afdeling Facilities & Instrumentation. Waarom is het goed om één afdeling te hebben met alle onderzoeksfaciliteiten?
"Laat ik met een voorbeeld beginnen. Tot nu toe was een technicus verbonden aan één instrument, bijvoorbeeld alleen aan Magnum-PSI. Dat werkte best goed, want je bent dan een superspecialist. Maar het maakt ook kwetsbaar. Wat als die specialist ziek wordt? Of wat als het een keertje heel rustig is bij Magnum-PSI, maar heel druk bij een ander instrument? Ik wil technici aan elkaar koppelen. Dat je een specialist hebt die zijn kennis deelt met een andere technicus. En ik wil de werkdruk spreiden."

En jij zit nu ook in het managementteam, zie je daar al voordelen?
"Jazeker. Voorheen bestond het managementteam uit de algemeen directeur met de hoofden van Fusion Energy en Solar Fuels, plus de instituutsmanager. Nu zit ik er ook bij. Het gaat nu niet meer over ons, maar met ons."

Mooi, mooi, maar kun je daar een voorbeeld van geven?
"We willen bij DIFFER bijvoorbeeld een aantal nieuwe faciliteiten bouwen. In het managementteam heb ik gezegd dat dat super is, maar dat we dat wel gefaseerd moeten doen. We hebben een eigen werkplaats, een tekenkamer, softwarespecialisten, elektronica-experts. Die kun je niet alles tegelijk laten bouwen. Dat gaat vaak na elkaar, soms met elkaar. Daar moet je rekening mee houden."

En pikte het managementteam dat?
"Ja."

Ik kan me voorstellen dat gastonderzoekers overweldigd worden door het aanvraagformulier op de DIFFER-website?
"Dat formulier is meestal niet de eerste stap. Vaak begint het met een mailtje of een telefoontje met bijvoorbeeld het verzoek om materiaal te onderzoeken op Magnum-PSI. Vervolgens nemen we uitgebreid de wensen door in een videovergadering. En pas dan komt het formulier. Dat helpt enorm."

En hoe gaat het verder na de videovergadering?
"De gastonderzoeker bereidt een presentatie voor in een door ons geleverd template. Minstens twee weken voor het experiment geeft de onderzoeker die presentatie in onze groep. Daar zijn ook onze technici en operators aanwezig en dan worden de puntjes op de i gezet. Op de dag van het experiment zelf bedienen onze operators het instrument. Zij weten precies aan welke knoppen ze moeten draaien om bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur op het target voor elkaar te krijgen."

Mag iedereen onderzoek komen doen op de faciliteiten van DIFFER?
"Nou, we hebben drie categorieën. De eerste categorie bestaat uit onze eigen onderzoekers en uit onderzoekers die gefinancierd worden door EUROfusion. Dat is de Europese samenwerking in kernfusieonderzoek. Zij kunnen gratis gebruikmaken van onze faciliteiten."

En de tweede categorie?
"Daarvoor moet het onderzoek enigszins passen binnen de strategie van DIFFER. Dus het moet te maken hebben met materialen, processen en systemen voor de energievoorziening van de toekomst. Daarnaast moeten de resultaten van het onderzoek openbaar gepubliceerd worden met ons als coauteur. Voor deze tweede categorie is het ook gratis of op basis van onkosten."

En de derde categorie?
"Dat gaat over onderzoek dat niet past bij onze strategie. Als bijvoorbeeld een maker van computerchipmachines materialen wil testen dan kan dat bij DIFFER, maar dan gaat het wel tegen een commercieel tarief."

DIFFER heeft in de strategie staan dat het zich meer gaat openstellen voor buiten. Hoe zie jij dat voor je?
"We gaan het onderzoeksveld nog actiever wijzen op onze faciliteiten. Daarbij helpt het dat veel van onze groepsleiders ook docent zijn op universiteiten. Maar dan blijven natuurlijk nog de vakgebieden over waar we minder bij betrokken zijn. Daarvoor moeten we naar bijeenkomsten en conferenties."

Tot slot, heb je nog een tip voor gastonderzoekers?
"Ja, natuurlijk. Als je geïnteresseerd bent in onze faciliteiten, neem gewoon contact op. Bel of mail mij of een collega. Onze gegevens staan onder elke webpagina die over onze faciliteiten gaat."

English translation

Go to the News page.