DIFFER
DIFFER NEWS

EUROfusion Engineering Grant Thomas Blanken

Published on May 07, 2015
7 mei 2015
Promovendus Thomas Blanken won een van de twintig prestigieuze Engineering Grants van de Europese onderzoeksorganisatie EUROfusion. Deze grants worden uitgereikt aan getalenteerde jonge wetenschappers op het gebied van fusie-onderzoek. Blanken gaat vanuit de Control Systems Technology groep aan de TU/e werken aan monitoren en beheersen van het hete, grillige plasma in een fusiereactor. Dat helpt toekomstige fusie-energiecentrales zo efficiënt mogelijk te maken.
Normal021falsefalsefalseNLX-NONEX-NONE/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Table Normal";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:10.0pt;font-family:"Times New Roman",serif;}
Waarom een promotie in het fusie-onderzoek?
"Tijdens mijn studie ben ik gaan nadenken over wat ik daarna wilde doen. Technische problemen oplossen voor een bedrijf met winstdrang leek mij niets. Ik wil me graag inzetten voor een duurzame samenleving. Kernfusie is een gebied waar mijn expertise en drijfveren bij elkaar komen en waar ik een nuttige bijdrage kan leveren, ook al plukken we er ver in de toekomst pas de vruchten van. Mijn afstudeerproject ging over nauwkeurige en betrouwbare reconstructie en besturing van de deeltjesdichtheid in een fusiereactor. Dat sluit goed aan op mijn promotieonderwerp."




Waar ga je aan werken?
"De komende jaren zal ik me richten op voorkomen van disrupties in tokamaks - fusiereactoren - door middel van real-time monitoring en actieve besturing van de plasmatoestand. Disrupties zijn een belangrijke reden om het plasma te willen controleren - bij deze gebeurtenissen lekt er plotseling veel energie weg uit de magnetische opsluiting. Dat kan erg nadelige gevolgen hebben voor de machine.

"Het vraagstuk is dan de juiste metingen doen via een beperkt aantal diagnostieken, daaruit afleiden wat de plasmatoestand is en of die opbouwt naar een disruptie, en zo ja: de juiste controlestrategie inzetten. In de toekomstige reactoren ITER en DEMO loopt de automatische besturen steeds meer tegen de technische beperkingen van het systeem aan. Een systeem dat kan voorspellen wanneer zo'n limiet in beeld komt, kan vroegtijdig beginnen met bijsturen."

Hoe heb je je thuisbasis gekozen?
"Mijn voornaamste bijdrage wordt het uitbreiden van een bestaand algoritme voor real-time reconstructie van de plasmatoestand naar een algoritme dat disrupties kan voorspellen. De expertise die we in de Control Systems Technology groep aan de TU/e hebben op het gebied van regelsystemen en toestandsafschatting van tokamakplasma's vormt de ideale springplank voor dit onderzoek."

Go to the News page.