DIFFER
DIFFER NEWS

Feestelijke aftrap voor Brabantse testfaciliteit naar resistente materialen voor kernreactor

Published on October 25, 2023

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van de Provincie Brabant voltrok de de officiële opening van DICE, het DIFFER Irradiation-Corrosion Experiment. De proeven in deze nieuwe onderzoeksfaciliteit brengen kernenergie via inherent veilige thoriumreactoren een stap dichterbij. Het evenement was op 25 oktober 2023.

Image
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen opent DICE, het DIFFER Irradiation-Corrosion Experiment

In het voorjaar van 2022 maakte Provincie Noord-Brabant bekend als onderdeel van de Innovatiecoalitie Nucleair ook te investeren in de ontwikkeling van technologie voor een thoriumreactor, ook wel gesmolten-zout-reactor genoemd. Het grote voordeel van dit type kernsplijtingsreactoren is dat ze geen meltdown kunnen hebben. Ze stoppen gewoon als er iets mis is. Bovendien komt er minder sterk radioactief afval vrij.

De officiële opening van DICE was een moment voor betrokken partijen om elkaar te ontmoeten, bij te praten, bij te leren en samen te proosten op de bijzondere testfaciliteit. Naast vertegenwoordigers van start-up Thorizon en het Duitse bedrijf Aachen Ion Beam, bezochten vanuit de Provincie Noord-Brabant Martijn van Gruijthuijsen (gedeputeerde Economie, Talentontwikkeling en Financiën) en Antoon van de Ven (Innovatiecoalitie Nucleair) DIFFER. 

Investering innovatieve maakindustrie

Van Gruijthuijsen: “Met deze techniek kunnen we hopelijk op relatief kleine schaal er toch voor zorgen dat we op een hele duurzame manier in Nederland energie kunnen opwekken. We hebben als provincie deze investering aan de ene kant gedaan om de energietransitie verder te helpen, maar aan de andere kant ook om nieuwe businessmodellen voor onze innovatieve maakindustrie te ontwikkelen. Zo kunnen zij ook een bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Na inhoudelijke presentaties over het project, liet projectleider Beata Tyburska-Pueschel de bezoekers de Ion Beam Facility zien met -uiteraard- de nieuwe DICE-machine. Omdat het afschermende omhulsel pas over een paar maanden geplaatst wordt, was de faciliteit goed te bestuderen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen had de eer om de DICE-taart aan te snijden en zo met een feestelijke ‘slice van dice’ de testfaciliteit officieel te openen. 

Meer informatie

Wil je meer weten over de Ion Beam Facility en DICE, kijk dan op deze pagina. Daar vind je ook de contactgegevens van projectleider Beata Tyburska-Pueschel.   

In aanloop naar de opening schreven we dit artikel. Het Eindhovens Dagblad en De Ingenieur besteedden er ook aandacht aan. 

 

Image
Projectleider Beata Tyburska-Pueschel
Image
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen was aanwezig bij de opening van DICE
Image
DICE (DIFFER Irradiation-Corrosion Experiment)
Image
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen opent DICE, het DIFFER Irradiation-Corrosion Experiment
Image
Feestelijke opening van DICE
Image
Martijn van Gruijthuijsen bij de Ion Beam Facility

 

Fotografie: Elwin Rijken Productions/DIFFER

Go to the News page.