DIFFER
DIFFER NEWS

Designstudenten toveren ionenbundel om tot kunstwerk

Published on June 26, 2023

Twee studenten van de Design Academy Eindhoven toveren de komende weken de grijze zes meter lange en anderhalve meter brede buis van de Ion Beam Facility van DIFFER om tot een waar kunstwerk. De ene kant krijgt een opengewerkt karakter met voornamelijk paarse en roze kleuren. Die kleuren zijn een verwijzing naar de kleuren die een plasma kan aannemen dat in de buis wordt opgewekt. De andere kant wordt oranje, de kleur van Nederland. Ook is daar plek voor het logo van DIFFER en voor posters over het onderzoek dat de faciliteit mogelijk maakt.

De Ion Beam Facility is een van de spreekwoordelijke visitekaartjes van DIFFER. Met het apparaat kunnen onderzoekers van binnen en buiten DIFFER onderzoek doen aan nieuwe materialen. Ze kunnen bijvoorbeeld laagjes materiaal bestuderen voor het ontwikkelen van batterijen of zonnecellen.

Van kosmische straling tot bloemen-dna
Daarnaast kan het apparaat gebruikt worden door makers van halfgeleiders, door meteorologen, geologen, archeologen en kunstonderzoekers. Ook hebben elektronicaontwikkelaars antennes op een chip getest die bestand moeten zijn tegen kosmische straling. Verder vroegen bloemenproducenten aan DIFFER om opzettelijk schade aan bloemen-dna aan te brengen zodat er nieuwe variëteiten ontstaan.

Tekst gaat verder na afbeelding.

Links de huidige saaie, grijze Ion Beam Facility. Rechts een impressie van de nieuwe oranje achterkant met DIFFER-logo. In het midden een schets van de nieuwe voorkant met de kleuren die een plasma kan aannemen en een schijnbaar opengewerkte buis. Foto links: DIFFER/Bart van Overbeeke. Schetsen: Lex Mannens en Emma Werkhoven. Impressie rechts: DIFFER. [hoge resolutie]

Trots op faciliteiten
"DIFFER stelt zich meer en meer open voor onderzoekers van buiten." zegt Beata Tyburska-Pueschel. Zij is projectleider van de Ion Beam Facility. "We zijn trots op onze Ion Beam Facility. En de beschildering helpt ons om uit te leggen hoe de ionen versneld worden en hoe de faciliteit gebruikt kan worden."

Tyburska-Pueschel kopieerde het idee voor het opfleuren van de faciliteit van een Amerikaanse faciliteit waar ze als junior-onderzoeker werkte. "Die buis daar was knalrood geverfd in de kleuren van de universiteit en er stond een logo op. Wij maken een 2.0-versie!"

Gecombineerd ontwerp
Eind 2022 vroeg DIFFER aan de Design Academy Eindhoven of ze misschien een oproep konden doorsturen voor het opfleuren van de saaie grijze buis. Twee studenten, Emma Werkhoven en Lex Mannens, beide tweedejaars studenten, toonden interesse. Ze kwamen langs en stuurden los van elkaar een idee in. Werkhoven wilde iets met een opengewerkt apparaat doen. Mannens was gefascineerd door de verschillende kleuren die een plasma kan aannemen. Uiteindelijk besloten ze hun krachten te bundelen en een gecombineerd ontwerp te maken.

"Eerst wilden we gaan spuiten, maar dat is niet gezond in binnenruimtes. Bovendien staan in deze ruimte ook nog andere apparaten en die zijn nog in bedrijf," legt Emma Werkhoven uit. "We gaan nu verven met een speciale, veilige verf."

Op 27 juni 2023, als de examens bij de Design Academy voorbij zijn, start Werkhoven met een laag grondverf. Daarna gaan de kunstenaars met potlood en tape de outline opzetten. Vervolgens gaan ze schilderen. Uiteindelijk hopen ze op 7 juli klaar te zijn.

Over DIFFER
DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research, verricht toonaangevend fundamenteel onderzoek op het gebied van fusie-energie en zonnebrandstoffen. DIFFER (www.differ.nl) bezit een aantal unieke faciliteiten waarmee wetenschappers, ook van buiten het instituut, onderzoek kunnen doen. Het instituut werkt nauw samen met de academische wereld en het bedrijfsleven. DIFFER is gevestigd in Eindhoven en maakt deel uit van de institutenorganisatie van NWO.

English translation: https://www.differ.nl/design-students-turn-ion-beam-facility-into-artwork

Go to the News page.