DIFFER is verhuisd naar Eindhoven

May 11th 2015

Op 11 mei 2015 is DIFFER verhuisd naar zijn nieuwe gebouw op het TU/e Science Park. In zijn duurzame nieuwbouw heeft het instituut de ruimte om uit te breiden met nieuwe onderzoeksgroepen en experimenten. De nieuwe lokatie middenin de bruisende universiteitswereld en het high-tech bedrijfsleven maakt het nog makkelijker om samenwerkingsverbanden aan te gaan op het gebied van funderend energieonderzoek.

De DIFFER-medewerkers werden op 11 mei verwelkomd door FOM-directeur Wim van Saarloos, onder muzikale begeleiding van de Eindhovense studentenband Jazzal. Na installeren van kantoren en een eerste uitpakronde waren er rondleidingen over de faciliteiten in het nieuwe gebouw.

Uitbreiding van onderzoek

Een belangrijke reden om DIFFER te verhuizen van het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein was de wens om het insitituut uit te breiden en in te bedden in het netwerk van onderzoekers en bedrijven op een universitaire campus. Als onderdeel daarvan brengt de TU/e een onderzoeksgroep over solar fuels bij DIFFER, en is het instituut een samenwerking gestart met het bedrijf Syngaschem BV over produceren van duurzaam syngas.

Prof. Richard van de Sanden (links, DIFFER) en Prof. Hans Niemantsverdriet (rechts, Syngaschem BV) tekenen een memorandum of understanding over samenwerking tussen hun onderzoeksinstituut en bedrijf op het gebied van duurzame energieopslag. Foto: Vincent van den Hoogen

Met 200 werkplekken en ruime experimenteerhallen heeft de nieuwbouw alle mogelijkheden om het energieonderzoek van DIFFER uit te breiden. Drie tenure trackers kijken naar omzetting van duurzame elektriciteit naar schone brandstof via een electrochemische, fotochemische en plasmatechniek. In een samenwerking met Fujifilm Research onderzoeket DIFFER efficiente productie van functionele films. Ook onderzoeksfaciliteiten worden uitgebreid: een ionenbundelfaciliteit maakt uniek materiaalonderzoek mogelijk voor zowel het fusieprogramma als de solar fuels-groepen.

Open ontwerp

Om DIFFER's twee experimenteerhallen staat een ring kantoren en kleinere laboratoria van drie lagen hoog. Vergaderruimtes, het bedrijfsrestaurant en leesplekken zitten tussen de twee experimenteerhallen, in het verlengde van een van de belangrijkste assen van de campus. Trappen, vides en lange zichtlijnen door het hele gebouw verbinden de verdiepingen met elkaar. Dat zorgt voor makkelijk informeel contact tussen DIFFER's medewerkers en bezoekers.

 
Vlnr: zicht vanuit de noordwesthoek op de tweede verdieping (foto: Dennis Ronden), centraal trappenhuis (foto: Norbert van Onna), receptie aan de noordkant (foto: Andries Broekema)

Duurzaam gebouw: BREEAM-NL Excellent

Stichting FOM mikt met de DIFFER-nieuwbouw op de hoge duurzaamheidsscore BREEAM 'excellent' voor zowel het kantoorgedeelte als de laboratoria. DIFFER is daarmee het eerste onderzoeksgebouw van Nederland dat volledig aan deze strenge duurzaamheidsnorm voor energiegebruik, materialen en processen voldoet.


Duurzaam ontwerp: het zaagtandprofiel (foto Andries Broekema) van de lange oost- en westgevels werd speciaal voor DIFFER ontworpen. Door dit profiel is er minder actieve zonwering nodig tegen directe inval van zonlicht en vermijden we opwarming. Andere duurzame maatregelen zijn LED-verlichting in de meeste ruimtes, driedubbel isolatieglas in de ramen en 932 zonnepanelen op het dak (foto: Dennis Ronden), goed voor 198.000 kilowattuur per jaar.

Ook met de ecologische voetafdruk van het gebouw is rekening gehouden. Er zijn zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt, funderingspalen zijn trillingsarm ingeschroefd in plaats van te heien. Een speciale afvoer voor hemelwater ontziet het ecosysteem van de Dommelvallei, bomen die voor de bouw zijn verhuisd worden teruggeplaatst en er zijn nestkastjes aangebracht voor vogels en vleermuizen.